Aantal zzp’ers in de zorg blijft groeien

12 juni, 2019
ARBEIDSMARKTINFORMATIE

Aantal zzp’ers in de zorg blijft groeien. ‘De oplossing is goed werkgeverschap’

Het aantal zzp’ers in de zorg blijft groeien en dat is een probleem, merken zzp- en beroepsverenigingen. “Als we mensen willen behouden voor de zorg, dan moet goed werkgeverschap snel belangrijker worden.”

‘Alleen goed werkgeverschap kan de zzp-golf keren’, betogen Sonja Kersten (beroepsvereniging V&VN) en Lex Tabak (brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg Solopartners) in een artikel op Zorgvisie.

Volgens Kersten en Tabak gaan steeds meer verpleegkundigen werken als zzp’er, omdat ze ontevreden zijn over hun arbeidsvoorwaarden in loondienst. En dan gaat het lang niet alleen over de verdiensten, benadrukt Tabak.

Uitstroom en zzp-golf

Uit onderzoek blijkt dat in 2017 zo’n 20 procent van de werknemers in de zorg en welzijn vertrok bij zijn werkgever. ‘De zzp-golf en die uitstroom zijn communicerende vaten’, zegt Lex Tabak. ‘En zolang organisaties de uitstroom niet weten te stoppen, zal de zzp-golf blijven groeien.’

Hij maakt zich zorgen. ‘Ik zie steeds meer organisaties waar de verhouding vast versus flex uit het lood staat. Meer dan 30 procent flex moet je niet hebben. Als dat structureel meer wordt, is dat niet goed voor de organisatie en de kwaliteit van de zorg.’

Werkdruk en autonomie

Het feit dat verplegenden ‘massaal’ zzp’er worden (volgens de KVK stee het aantal ondernemingen in de zorg in het in de eerste kwartaal van 2019 met 7%), heeft volgens Tabak niet alleen te maken met betere verdiensten, maar ook met werkdruk en een gemis aan professionele autonomie.

Werknemers hebben namelijk een hoge werkdruk, te veel administratieve taken en te weinig tijd voor professionele ontwikkeling. Verder blijkt uit het onderzoek dat de werksfeer vaak slecht is en ze te weinig aandacht en erkenning van leidinggevenden krijgen.

Goed werkgeverschap

‘Er wordt nog altijd veel te weinig naar verpleegkundigen geluisterd’, vindt Sonja Kersten. ‘Ze willen meer autonomie, ze willen hun arbeidscontract af kunnen stemmen op hun levensfase, ze willen meer zeggenschap. Als leidinggevenden eens zouden beginnen om barometers voor goed werkgeverschap als ziekteverzuim, verloop en medewerkerstevredenheid te bespreken met de mensen die het werk doen, dan heb je al tien stappen gewonnen.’

‘Het moet heel snel gebeuren’

Tabak spreekt van falend leiderschap. ‘En als dat falen geen consequenties heeft, dan zie ik dat ook niet veranderen. Waarom worden die barometers voor goed werkgeverschap niet veel belangrijker gemaakt? Waarom worden bestuurders daar niet op afgerekend? Door zorgverzekeraars bijvoorbeeld? Als we mensen willen behouden voor de zorg, dan moet dat heel snel gebeuren. Want een groeiend deel wordt zzp’er, maar de rest ben je kwijt. Voorgoed. En dat is pas echt een drama.’ Bron.

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.