Waarom werknemers in Zorg en Welzijn als zzp-er in de sector blijven

17 augustus, 2021
MODERN WERKEN EN BEHOUDEN

De medewerkers Zorg en Welzijn die na het verlaten van de organisatie voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen doen dat hoofdzakelijk om eigen regie en betere keuzemogelijkheden te hebben. Betere arbeidsvoorwaarden (salaris etc.) staan op de tweede plek. Verder hebben zij over het algemeen meer werkervaring en zijn vaker veertig jaar of ouder, ten opzichte van de medewerkers die in loondienst blijven werken. Dit blijkt uit een verdieping van het uitstroomonderzoek van RegioPlus, het samenwerkingsverband van de regionale werkgeversorganisaties zoals deRotterdamseZorg.

Een groep zorg- en welzijnsprofessionals verlaat de werkgever om niet meer als werknemer maar als zzp-er in de sector verder te gaan. Waarom is dat? Het beeld heerst dat werknemers die voor het zzp-schap kiezen vaker negatiever denken over hun ex-werkgever, of dat die keuze vanwege het salaris wordt gemaakt. Maar is dat ook zo? RegioPlus onderzocht deze én andere veronderstellingen en de uitkomsten zijn nu beschikbaar.

Het landelijk doorlopend uitstroomonderzoek

Om meer inzicht te krijgen in uitstroom van zorg- en welzijnspersoneel startte RegioPlus in april 2019 een groot landelijk doorlopend uitstroomonderzoek. Hiermee kunnen er gerichte acties voor behoud van personeel genomen worden, zowel op organisatie als op samenwerkingsniveau. In heel het land doen zorg- en welzijnsorganisaties mee aan het onderzoek. Bij deRotterdamseZorg. noemen dat het Exit-onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Presearch.

 

Download hier de verdieping van het uitstroomonderzoek 2021: van werknemer naar zzp-er

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.