Opleiden op maat

In 2017 heeft de FZO-werkgroep opleidingscapaciteit regio Rijnmond tijdens een aantal vergaderingen gesproken over de tekorten in de zorg en hoe we dit met elkaar kunnen oplossen. Naar aanleiding van één van deze bijeenkomsten is de werkgroep kinderverpleegkunde gestart, later is het project breder getrokken met de titel: ‘opleiden op maat’, met een duidelijke opdracht vanuit de FZO-werkgroep, geaccordeerd door de ziekenhuisbestuurders van de Rijnmondse ziekenhuizen. Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas, die buiten de SRZ vallen, zijn ook aangehaakt. Het project wordt ondersteund door deRotterdamseZorg die projectleiding heeft mogelijk gemaakt, en is gelinkt met de campagne RAAT + DAAD. Het project “opleiden op maat” bestaat nu uit:

  • projectgroep kinderverpleegkundige
  • projectgroep Spoedeisende Hulp- en Intensive Care- verpleegkundige
  • projectgroep Operatieassistent
  • projectgroep anesthesie Medewerker

In de projectgroepen zijn theorieaanbieder en opleidingspraktijken vertegenwoordigd. De klanten buiten het werkgebied van de SRZ & deRotterdamseZorg, zijn via de kwaliteitscommissies en stuurgroep (leidinggevenden) betrokken. Deze projectgroepen doen voorstellen voor drie zaken:

  • Opleiden op de norm met behoud van kwaliteit: dit betreft zowel de praktijkuren als de eindtermen zoals vastgelegd door het CZO. Voor verschillende opleidingen geldt dat er ruim boven de norm wordt opgeleid.
  • Optimaal gebruikmaken van EVC-procedures op de praktijkuren.
  • Deze voorstellen zijn besproken in de kwaliteitscommissies en stuurgroepen en zullen leiden tot veranderingen binnen de opleiding.

Verband met CZO FLEX LEVEL: Landelijk staat er een groot innovatieproject op het programma om de door CZO-erkende opleidingen te herzien aan de hand van EPA’s (Entrustable Professional Activities): CZO Flex level. Zie voor meer informatie www.czoflexlevel.nl. Opleiden op maat is NIET hetzelfde! Maar het loopt de EPA-ontwikkeling ook zeker niet in de weg. Binnen opleiden op maat hanteren we de huidige kaders zoals die door CZO gesteld worden.

Bekijk hier het stappenplan opleiden buiten het ziekenhuis.

Headerphoto: Shutterstock

Bekijk ook

Ik Zorg

IK ZORG

Deze campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) roept iedereen met een zorghart op zich actiever op de zorg te oriënteren …

pixabay

Onboarding

Een warm welkom binnen jouw nieuwe organisatie, wie gunt dat zijn nieuwe collega nu niet? Het onboarden van nieuwe collega’s is ontzettend belangrijk …

E-health Summerschool

https://www.youtube.com/watch?v=sWBC8K4zQIA&t=23s De gemeente Rotterdam organiseert in samenwerking met de Rotterdam eHealth Academy en deRotterda …