Campagne Jij bent nu nodig!

11 november, 2020
Corona-updates
Het water staat de zorg tot aan de lippen. Daarom start vandaag de campagne: Jij bent nu nodig! waarin werkgevers worden opgeroepen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en medewerkers met een zorgachtergrond tijdelijk te detacheren naar de zorg. “Dat is hard nodig”, zegt Jacqueline Stuurstraat, initiatiefnemer en directeur van werkgeversorganisatie deRotterdamseZorg die dagelijks hard werkt om de personeelsbezetting in de regio te verbeteren. “Met extra hulp houden we de zorg die steeds meer wankelt overeind en kan iedereen de zorg krijgen die nodig is. In veel organisaties werken mensen met een zorgachtergrond, werkgevers beseffen dat vaak niet, maar hebben daarmee écht een oplossing in handen.”

Om voldoende zorg te kunnen blijven leveren voor iedereen die dat nodig heeft zijn extra handen nodig. Deskundige handen, professioneel opgeleid en in staat om in te springen voor uitgevallen zorgpersoneel. De campagne Jij bent nu nodig! richt zich op werkgevers en roept hen op medewerkers met een zorgachtergrond tijdelijk uit te lenen aan de zorg. “Nu terug naar de zorg om bij te springen blijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen zijn druk aan het werk voor hun huidige werkgever. Maar als die hen de ruimte geeft om het helpen, zou een groot deel van het personeelsprobleem in de zorg opgelost zijn. Iedereen moet kunnen rekenen op een bed en professionele zorg als het nodig is en dat lukt alleen als we nu alles op alles zetten”, aldus Jacqueline Stuurstraat.

“We ontvangen veel aanvragen voor extra hulp van zorgorganisaties uit de regio, met name uit de ouderenzorg en de ziekenhuizen. Door de coronacrisis hebben zij meer patiënten die meer zorg nodig hebben. In de eerste campagneweek van Extra handen voor de zorg ontvingen we aanvragen voor in totaal 300 fulltimers,” vertelt Jacqueline Stuurstraat. “Anders dan tijdens de eerste golf is er nu ook veel uitval onder zorgprofessionals (wegens ziekte of quarantaine) waardoor de roosters niet rondkomen en patiënten niet de zorg krijgen die nodig is. Dat geldt ook voor niet-covid patiënten. Er is met name een tekort aan gediplomeerd zorgpersoneel. Medewerkers met een diploma verpleegkunde of verzorging, fysiotherapie of ergotherapie hebben we nu hard nodig.”
Marc Kaptein, medisch directeur Pfizer Nederland, steunt de campagne: “Bij Pfizer werken veel mensen met een praktische medische, farmaceutische of verpleegkundige achtergrond die wij in de gelegenheid stellen om in de zorg bij te springen. We zijn dan ook enorm trots op deze collega’s die zich, vrijwillig, inzetten om het huidige tekort aan handen te verkleinen. Want uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor onze gezondheid van morgen.”

De campagne Jij bent nu nodig! sluit aan op de lopende campagne Extra handen voor de zorg waarin mensen worden opgeroepen om te komen helpen in de zorg. De campagne is een initiatief van deRotterdamseZorg (i.s.m. ROAZ en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) en wordt afgetrapt met een video waaraan onder meer burgemeester Aboutaleb, Diederik Gommers en Ernst Kuipers meewerkten. Ook Zilveren Kruis, Pfizer, Feyenoord, Vopak, Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam doen mee aan de campagne en geven hun medewerkers de ruimte om tijdelijk bij te springen in de zorg. Samen tegen corona.

Kijk voor meer informatie op www.jijbentnunodig.nl.

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.