Nieuw! Korte verpleegkunde opleiding zonder uitval

25 april, 2023
WERVEN & TOELEIDEN

Zorgorganisaties in Rotterdam-Rijnmond en Breederoode Hogeschool leiden samen sneller verpleegkundigen op met leerwerktraject Switch to Care

Rotterdam, 25 april 2023 – Vandaag studeren de eerste studenten af van de nieuwe verkorte HBO opleiding Verpleegkunde: Switch to Care. Het is de eerste HBO-V studie in Nederland die in slechts 2 jaar en 8 maanden kan worden afgerond. Studenten van Switch to Care zijn hiermee sneller inzetbaar voor de zorg. En dat is hard nodig, want het personeelstekort in de zorg is groot. “Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om slimme oplossingen,” zegt Marlies van Vianen, programmamanager bij deRotterdamseZorg. “Daarom zijn we in ons samenwerkingsverband opzoek gegaan naar nieuwe manieren van opleiden. Hieruit is Switch to Care ontstaan, een korte HBO-V opleiding speciaal voor zij-instromers, ofwel carrière switchers. We zijn trots om als zorgsector en als regio te laten zien tot wat voor vernieuwing we in gezamenlijkheid in staat zijn.” Het opleidingsrendement is hoog, alle 9 studenten hebben hun diploma behaald.

Dat iedereen zijn diploma heeft behaald is uniek, want uit CBS-onderzoek blijkt dat 20% van de studenten HBO Verpleegkunde in Rotterdam-Rijnmond voortijdig stoppen met de opleiding. Een van de redenen van dit hoge rendement is de voorbereidende fase van ruim 2 maanden voorafgaand aan het leerwerktraject bestaande uit verschillende modules, stages en coachgesprekken. Studenten weten bij aanvang dus al goed wat hen te wachten staat. Maar ook de intensieve begeleiding tijdens de opleiding en de keuze voor zij-instromers hebben ervoor gezorgd dat alle studenten hun diploma behaald hebben.

Switch to Care is bedoeld voor zij-instromers, ofwel carrière switchers die al eerder een HBO opleiding hebben afgerond en werkervaring hebben op een ander gebied. “We merkten dat mensen uit andere sectoren de overstap naar de zorg wilden maken. Maar dat het perspectief van een 4- jarige opleiding met een leerlingensalaris hen af schrok”, vertelt Renate van der Velden, manager Ontwikkeling en Personeel CuraMare en Spijkenisse Medisch Centrum. “Als ziekenhuizen vonden we dat een gemiste kans. Wij zien de zij-instromers van Switch to Care als nieuwe talenten die al werk- en levenservaring meebrengen. Zij maken de aangereikte stof snel eigen en brengen andere ervaringen en perspectieven in. Tegelijkertijd kunnen wij door het verkorte traject de stof aanreiken op het werk- en denkniveau van deze groep talenten en hebben wij als ziekenhuizen sneller nieuwe gediplomeerde medewerkers. Een win-win-win dus!” Om de overstap naar de zorg te vergemakkelijken is een salarisinschaling vastgesteld die passend is bij een mid-carreer student.

De studenten van Switch to Care zijn dus sneller inzetbaar voor zorgorganisaties. Maar ook al tijdens de opleiding zijn de studenten aan de slag op de werkvloer. “Een absolute meerwaarde”, zegt Miriam Maenhaut, projectleider Switch to Care. “Verpleegtechnische vaardigheden bijvoorbeeld worden tijdens de voorbereidende fase al geoefend en getoetst, zodat de studenten vanaf de start van het leerwerktraject al echt van nut zijn aan het bed. We zien dat de zorgorganisaties waarbij deze studenten het leerwerktraject volgen dat heel waardevol vinden.”

Japke Schreuders is één van de afgestudeerde Switch to Care studenten: “Na mijn studie kunstgeschiedenis stond ik even voor de klas om uiteindelijk op een kantoor te gaan werken. Maar ik merkte dat ik meer vanuit mijn hart wilde werken. Het werk in een ziekenhuis trok mij aan. Zo ben ik bij Switch to Care terecht gekomen. Het mooie is dat ik tijdens het leerwerktraject de geleerde stof meteen in de praktijk kon toepassen. Het was een pittig traject maar ik ben blij dat ik nu mijn droombaan heb gevonden.”

Over Switch to Care
Switch to Care is ontwikkeld door Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia ziekenhuis, Maasstad ziekenhuis, Antes, Rijndam revalidatie, Van Weel Bethesda ziekenhuis, deRotterdamseZorg en de Breederode hogeschool. Sinds 2020 zijn 4 klassen gestart. Elk voorjaar start een nieuwe ronde van het Switch to Care programma met ongeveer 20 deelnemers. In het voorjaar van 2024 start weer de volgende klas. Er is veel animo voor het leerwerktraject. Gemiddeld solliciteren zo’n 60 mensen zich voor de 20 opleidingsplekken. Vanwege de positieve resultaten van Switch to Care wordt er in de regionale samenwerking een zij-instroom voor MBO Verzorgende IG ontwikkeld in het komende jaar.

In de pers:

Lees het artikel in de AD.

Lees het artikel op Skipr.

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.