Nieuw onderzoeksrapport naar jonge zorgprofessionals

30 november, 2023
MODERN WERKEN EN BEHOUDEN

Vandaag brengt deRotterdamseZorg het nieuwe onderzoeksrapport “Jonge Zorgprofessionals Binnenboord: Sleutelinzichten voor een Duurzame Toekomst” uit. Het rapport werpt licht op wat jonge zorgprofessionals onder de 25 jaar nodig hebben in hun eerste jaren na diplomering. Dit is essentieel om deze jonge talenten binnen de zorgsector te behouden. Het rapport brengt de uitdagingen naar voren waarmee jonge zorgprofessionals te maken krijgen en biedt praktische aanbevelingen om deze aan te pakken.  

Ongeveer 22% van de zorgmedewerkers onder de 25 jaar stroomt binnen 2 jaar na diplomering de sector uit. Zonde! Want de zorgsector kan alle professionals gebruiken om aan de stijgende zorgvraag te kunnen voldoen. Om deze jonge zorgmedewerkers te binden is het belangrijk te weten wat er speelt. Daarom heeft deRotterdamseZorg onderzoek gedaan naar de vertrekredenen bij zorgmedewerkers onder de 25 jaar. Door focusgroepen en interviews is de input van 22 jonge zorgmedewerkers uit 8 verschillende zorgorganisaties opgehaald. Zij gaven ons een inkijkje in wat zij meemaakten. Ook gaven zij waardevolle verbeterpunten.

 Belangrijkste Inzichten: 

  • Hoge werkdruk, beperkte contracten en gebrek aan doorgroeimogelijkheden zijn belangrijke redenen voor vertrek. 
  • Jonge medewerkers verlangen naar intensieve begeleiding, een ondersteunende werkomgeving, realistische verwachtingen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. 
  • Begeleiding van ervaren collega’s en gestructureerde inwerkprogramma’s kunnen hun start in de zorg verbeteren. 
  • Zorgorganisaties kunnen bijdragen door persoonlijke begeleiding, flexibele contracten, regelmatige evaluaties en positieve communicatie via sociale media te bieden. 

Klik hier voor het hele onderzoeksrapport

Podcast

Mis ook niet de podcast, waarin onderzoeker voor deRotterdamseZorg Daniëlle Kroon haar inzichten deelt en dieper ingaat op de resultaten en aanbevelingen van het onderzoek.

Luister naar de Podcast

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.