Flexibilisering van personeel met pilot ‘WorkFlow’ op OK

27 juni, 2022
MODERN WERKEN EN BEHOUDEN

Willen we ook in de toekomst iedereen zorg kunnen bieden die dat nodig heeft dan moet het anders. Flexibilisering van zorgpersoneel kan de oplossing zijn voor vele vraagstukken die hierbij komen kijken. Daarom zijn de Rijnmondse ziekenhuizen sinds een aantal jaar met elkaar aan het werk om te zoeken naar een manier om dit in te richten. Hieruit is WorkFlow ontstaan. Met WorkFlow hebben zorgprofessionals de mogelijkheid om met één contract bij meerdere ziekenhuizen in de regio te werken. WorkFlow is ontwikkeld vanuit de behoefte van zorgprofessionals en biedt flexibiliteit met de zekerheid van een contract. Dit najaar start de pilot die gericht is op zelfstandig werkende zorgprofessionals van de OK’s van alle deelnemende ziekenhuizen.

WorkFlow draagt bij aan:

  • behoud en ontwikkeling eigen medewerkers, door ervaring op te doen in andere ziekenhuizen en door meer gelijkheid op de werkvloer.
  • optimale benutting capaciteit (het potentieel pakken): alternatieve werkvorm voor als zzp-schap wettelijk niet kan. Bovendien is het mogelijk om bovenop een bestaand arbeidscontract een FLOWcontract te nemen.
  • aantrekkelijk voor meerder doelgroepen in de markt: het is innovatieve samenwerkingsvorm die tussen vast dienstverband en zzp-schap in zit.
  • aansluiten bij ontwikkelingen in zorg, die flexibiliteit van zorgprofessionals vraagt.
  • en zelfs in de verre toekomst rouleren van personeel naar daar waar het in de keten nodig is.

 

Moderne zorgregio biedt vrijheid en flexibiliteit

Met WorkFlow als moderne nieuwe werkvorm willen de deelnemende ziekenhuizen zoveel mogelijk zorgprofessionals aan de regio verbinden en behouden voor de zorg. Door bijvoorbeeld verbreding van de doelgroepen. Het sluit aan bij de veranderende behoefte van een nieuwe generatie professionals die andere wensen en verwachtingen heeft. WorkFlow biedt namelijk de flexibiliteit van het zzp-schap; Flow’ers kunnen bij meerdere ziekenhuizen tegelijk aan de slag. Tegelijkertijd biedt het ontwikkelmogelijkheden en basiszekerheid, zoals pensioenopbouw en inkomen bij ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid.

 

Wet DBA

Ook voldoet WorkFlow aan wet- en regelgeving zoals de Wet DBA. Hiermee bereiden de Rijnmondse ziekenhuizen zich alvast voor op een strengere handhaving van de wet die als doel heeft zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie en de daarbij behorende verantwoordelijkheden. Met WorkFlow onderzoeken we gezamenlijk een nieuwe werkvorm zodat flexibele arbeidskrachten toch ingezet kunnen worden wanneer zzp-schap niet kan. Want iedere zorgprofessional is hard nodig!

 

Kennis en kunde behouden

Door als ziekenhuizen in onze regio samen te werken, kunnen we de kennis, kunde en collegialiteit van zelfstandigen ook in de toekomst blijven inzetten.

 

Pilot OK-complex

Ingehuurde zorgprofessionals op de OK is inmiddels een overstap naar WorkFlow aangeboden.

Bij een succesvolle pilot verkennen we samen met de andere Rijnmondse ziekenhuizen de mogelijkheden om WorkFlow ook uit te rollen op andere afdelingen.

 

Deelnemende ziekenhuizen

WorkFlow is een initiatief van: Erasmus MC, Oogziekenhuis Rotterdam, Spijkenisse Medisch Centrum, Maasstad Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Rijndam Revalidatie en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

 

Meer informatie
Op de website www.deworkflow.nl vind je meer informatie over WorkFlow.

 

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.