Inspiratie- en dialoogsessie “Duurzaam re-integreren ten tijde van Corona. Hoe doe je dat?”

26 januari, 2021
MODERN WERKEN EN BEHOUDEN

Op 19 januari 2021 was de eerste inspiratie- en dialoogsessie van het thema Behoud Deze sessie stond geheel in het teken van een actueel thema: “Duurzaam re-integreren ten tijde van Corona. Hoe doe je dat?” 

Drie experts namen ons mee in alle kennis en kunde die er op dit moment is rondom het ziektebeeld van COVID-19. Ook al zijn de conclusies vanuit onderzoek nog niet hard te trekken, de eerste bevindingen kunnen vanuit de praktijk wel getrokken worden, die zeker helpend zijn in de dagelijkse praktijk t.a.v. de re-integratie.

Hieronder een korte wrap-up van de inspiratiesessie:

  • Gijs Kummeling (bedrijfsarts i.o.) heeft een compleet beeld gegeven over de lange termijn klachten van Covid-19 en wat dit betekent voor de arbeid re-integratie. De belangrijkste boodschap was: Neem de restklachten na Covid-19 serieus, pas maatwerk toe in de re-integratie en zoek naar passende werkzaamheden binnen de mogelijkheden.
  • Joan van Adrichem (fysiotherapeut) heeft vanuit de dagelijkse praktijkervaring ons meegenomen in de beperkingen die mensen ervaren in het dagelijkse leven en welk effect revalidatie hierop kan hebben. Joan heeft als kernboodschap meegeven dat de balans tussen belasting & belastbaarheid essentieel is om te bewaren en dat mensen hierbij geholpen moeten worden. Mensen zijn geneigd om over grenzen heen te gaan, dit heeft juist een averechts effect.
  • Als laatste nam Noud van de Hecke (arbeids- en organisatiepsycholoog)  ons mee wat je als werkgever kan doen om fysiek en mentaal arbeidsfit te blijven in crisistijd. Specifiek is ingezoomd op peer support en self efficacy, waarbij ook de KISS-methode is uitgelicht.
    Zijn ervaring vanuit de dagelijkse praktijk: Er zit veel veerkracht in zorgteams, benut die en geef die actief de aandacht.

Na de kennissessie zijn we in kleine groep uit elkaar gegaan om elkaar ervaringen en vraagstukken te horen en de dialoog met elkaar aan te gaan.
Een mooie tip die uit één van de groepjes naar voren kwam: “Informeer de leidinggevenden goed over de grilligheid van het herstel na covid-19 om overbelasting en daarmee terugval te voorkomen. Op naar een duurzame re-integratie!”

Het was een mooie & inspirerende middag met veel nieuwe inzichten.
Interesse in de presentaties van de experts? Stuur een mail naar info@derotterdamsezorg.nl

Wil je de komende inspiratiesessies op het thema behoud bijwonen? Houd de agenda van deRotterdamseZorg in de gaten!

Heb je ideeën/inspiratie/wensen/vraagstukken die jij graag regionaal wilt bespreken/oppakken? Neem contact op met Marlies van Vianen.

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.