Frontlinie verhalen van ‘Extra handen voor de zorg’

7 mei, 2020

Vanuit de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is er een belteam van vrijwilligers ontstaan om deRotterdamseZorg te ondersteunen met het bellen van de meer dan 1500 aanmelders voor ‘Extra handen voor de zorg’. Een kort interview:

Hoe is dit initiatief ontstaan?
Je wilt in deze crisis toch iets van betekenis kunnen zijn. Door onze contacten in Rotterdam met de Rotterdamse Zorg kwam dit ons ter ore. Wij hebben altijd plezierig met hen samengewerkt en een oud-collega van ons werkt inmiddels bij DRZ. Landelijk hebben zich meer dan 20.000 mensen aangemeld en voor Rotterdam zijn dat er meer dan 1500. Deze ondersteunen wij nu met een 9 adviseurs van SBB, in een belteam. We bellen ook op zaterdag, het virus weet immers niet wanneer het weekend is.

Wat doen jullie precies?
Wij bellen artsen, specialisten HBO-verpleegkundigen en alle andere zorgmedewerkers die zich hebben aangemeld op www.extrahandenvoordezorg.nl om de gegevens te checken, door te vragen over opleiding/bevoegdheden en bekwaamheden, werkervaring, beschikbaarheid en dergelijke. Dat doen wij vanuit een portal waar de mensen zich hebben aangemeld. We zetten daar zoveel mogelijk gegevens in zodat het matchingsteam zo snel mogelijk kan matchen met de vraag van de zorginstellingen in de regio. Die werken gelukkig goed samen in het Rotterdamse. Vorige week kregen we plots een vraag naar 18 Verzorgende IG en dan gaan we VIG bellen … De vraag kan iedere dag anders zijn. Behalve zorgpersoneel is er inmiddels ook een vraag naar coaches uitgezet om het zorgpersoneel te ondersteunen. Van psychologen t/m een luisterend oor.

We zijn benieuwd naar de verhalen, wat voor mensen melden zich aan?
We krijgen zoveel verschillende mooie verhalen te horen. De ene keer hebben we een dame aan de lijn die aangeeft fulltime beschikbaar te zijn maar zij moet dan wel overnachten op de locatie ivm verhoogd risico van haar man. De andere keer spreken we een arts (alleenstaande moeder) met 15 jaar ervaring en bekwaam op de IC. Zij is nu docent bij Zadkine, krijgt daar vrijstelling en is meteen inzetbaar op de Spoedeisende Hulp. Maar ook de traumachirurg die zijn wereldreis heeft afgebroken en nu per direct fulltime beschikbaar is.

Wat verwacht je van de komende weken?
Omdat burgemeester Aboutaleb een oproep gedaan heeft in het AD en bij Jinek hebben we nu even een bulk weg te werken. Als het aantal van 250 mensen is gebeld, verwachten we dat het gaat teruglopen naar 1 a 2 telefoontjes per dag. Adviseurs geven aan dat ze blij en dankbaar zijn dat ze betekenisvol werk mogen doen. Het is een superteam!

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.