Extra scholing voor de zorg
Alle zorgmedewerkers hebben wel met het coronavirus (ofwel COVID-19) te maken, direct of indirect. Deze pagina biedt een overzicht van diverse leermiddelen, scholingen en kennispleinen voor zorgmedewerkers en zorgorganisaties. Van richtlijnen rondom bescherming van jezelf als zorgmedewerker en het protocol Isolatie bij COVID-19 voor verpleeg-en verzorgingshuizen tot voorbeeldinstructies voor crisisscholing om oudzorgprofessionals bevoegd en bekwaam te maken binnen ziekenhuizen. Je vindt het op deze pagina.
ZIEKENHUIS
Informatie voor medewerkers binnen het ziekenhuis
Bekijk de informatie van het RIVM voor zorgmedewerkers in het ziekenhuis
Voorbeeldinstructies voor crisisscholing om op korte termijn oud-zorgprofessionals bevoegd en bekwaam te maken binnen ziekenhuizen.
Medisch onderwijs VR App met 360o instructiefilms voor verpleegkundigen.
Ten tijde van COVID-19 kan op de afdeling Interne Geneeskunde de hulp ingeroepen worden van basisartsen en medisch specialisten die geen internist zijn.
Bekijk ook de webpagina met hulpmiddelen van Extra handen voor de zorg.
Werkplekondersteuning
Het Erasmus MC biedt ondersteuning op de werkplek voor iedere medewerker die zowel andere als nieuwe werkzaamheden moet uitvoeren.
Registreer je gratis voor informatie over:
- anesthesiemedewerkers die naar de IC gaan
- verpleegkundigen niet-acute afdelingen
- herintredende verpleegkundigen
- herintreders IC volwassenen
- verpleegkundigen van de ICK naar de IC volwassenen
- arts voor IC
- arts voor SEH
- arts voor COVID-19 Kliniek
OK-team
E-learning vanuit Incision. Betreft 400 chirurgische modules voor het OK-team. De Academy bevat het volledige opleidingscurriculum van AIOS chirurgie, modules voor operatieassistenten en coassistenten. Onderwerpen zijn onder meer chirurgische procedures, anatomie, OK-apparatuur en vaardigheden.
VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN, THUISZORG, GEHANDICAPTENZORG EN LANGDURIGE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG
Algemene informatie
- Module ‘COVID-19 coronavirus’ voor professionals in verpleging, verzorging, thuiszorg en huisartsenpraktijk
- 27 compacte opfriscursussen
Protocollen
KICK-portaal voor protocollen voor risicovolle en voorbehouden zorghandelingen
Een protocol Isolatie bij COVID-19 in de VVT sector
Informatie voor medewerkers binnen de verpleeg-en verzorgingshuizen
- Dossier corona: verpleeghuizen en thuiszorg
- Bekijk ook de webpagina van Extra handen voor de zorg met een overzicht van diverse hulpmiddelen gemaakt. Bekijk hier de webpagina.
Informatie voor medewerkers binnen de thuiszorg
- Website van het RIVM
- NHG
- Actiz
- Verenso
- Protocol ‘Coronavirus (Covid-19) in de thuiszorg’
- Instructiefilm over het aan- en uittrekken van beschermende materialen
- Extra handen voor de zorg heeft een overzichtpagina met diverse hulpmiddelen gemaakt. Bekijk hier de webpagina.
(LANGDURIGE) GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG
GGZ Nederland coronavirus en de zorg
PALLIATIEVE ZORG
Palliaweb corona
KIND EN ZORG
Informatie over coronavirus voor de kindzorg
GEBOORTEZORG
VERGOEDING VAN HET MINISTERIE VAN VWS
Veel (zorg)professionals bieden zich op dit moment aan om in de gezondheidszorg bij te springen en te helpen de gevolgen van de corona-crisis op te vangen. Via het landelijke initiatief extrahandenvoordezorg.nl hebben zich landelijk inmiddels ruim 20.000 mensen aangemeld! In de praktijk is voor deze groep vaak een bepaalde vorm van (bij)scholing nodig voordat zij ingezet kunnen worden.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in het kader hiervan besloten, om een bijdrage te leveren in de inwerk- en scholingskosten van dit tijdelijke extra zorgpersoneel. Hiertoe wordt een extra categorie toegevoegd aan de subsidie SectorplanPlus. De subsidie wordt achteraf verstrekt via vaste vergoedingsbedragen voor de scholingstrajecten van deze extra tijdelijke instroom. Dit wordt op dit moment verder uitgewerkt.
Reeds een subsidie-aanvraag voor tijdvak 4 ingediend?
Zorginstellingen die in december 2019 al een aanvraag voor tijdvak 4 van SectorplanPlus hebben ingediend komen in aanmerking voor deze extra subsidiemaatregel. Er is nu dus geen extra aanvraag bij SectorplanPlus nodig! Op een later moment (achteraf) kan de zorginstelling de gerealiseerde inzet gaan verantwoorden. De manier van verantwoorden van deze extra subsidiemaatregel wordt de komende periode verder uitgewerkt door het ministerie van VWS. Belangrijkste uitgangspunt is dat dit zo eenvoudig en simpel mogelijk moet zijn.
Advies voor nu: zorg voor enige vastlegging van scholingstrajecten en ingezette vrijwillige zorgprofessionals.
Geen subsidie-aanvraag voor tijdvak 4 ingediend?
Voor zorginstellingen die in december 2019 geen aanvraag voor tijdvak 4 van SectorplanPlus hebben ingediend, maar nu wel vrijwillige zorgprofessionals inzetten, is het verzoek dit per mail te laten weten aan Robin Haksteeg. Op deze manier is het alsnog mogelijk om subsidie te verkrijgen voor het scholen van deze extra personele ondersteuning.
Wij van deRotterdamseZorg zullen de zorginstellingen in deze regio uiteraard informeren en ondersteunen bij het verdere proces van deze extra subsidiemaatregel van SectorplanPlus. Voor eventuele (andere) vragen over SectorplanPlus kan contact worden opgenomen met robin.haksteeg@derotterdamsezorg.nl.
HULPMIDDELEN VOOR ZORG/CONTACT OP AFSTAND
Al sinds een paar jaar leggen we de focus op digitale vaardigheden in de zorg. Nu neemt dit een enorme vlucht door de coronacrisis. deRotterdamseZorg is bezig een up-to-date overzicht samen te stellen.
Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er zijn veel slimme zorgoplossingen die in deze tijd extra handig zijn.
Digivaardig in de zorg
Digitale vaardigheden voor medewerkers en cliënten en informatie over beeldbellen: Informatie over beeldbellen
Webinars Digivaardig in de zorg
Verschillende webinars over digitale vaardigheden in de zorg. Benieuwd? Zie voor het programma en aanmelden de volgende links:
15 juni: Coachen van minder digivaardige collega’s
23 juni: Zelf digivaardiger worden
29 juni: Programma aanpak organisatie digitaal vaardiger
6 juli: Workshop organisatie digitaal vaardiger
21 september: Empathie voor de digistarter
8 oktober: Zelf digivaardiger worden
12 oktober: Programma aanpak inclusief workshop organisatie digitaal vaardiger
Zorg op afstand
Ministerie van VWS verzorgt een overzicht van digitale hulpmiddelen voor zorg en ondersteuning op afstand, informatie over extra financiële mogelijkheden, landelijke hulplijnen, enz.
BeterDichtbij stelt digitaal contact met patiënten (berichten en beeldbellen) kosteloos beschikbaar aan ziekenhuizen.
ICT & Health heeft concrete toepassingen van digitale communicatie tussen zorg en patiënt verzameld. Het betreft toepassingen die meteen (plug & play) te gebruiken zijn.
Smart Health geeft een overzicht van zorggerichte beeldbeltoepassingen met inzicht in manieren van gebruik, prijs en normeringen voor informatieveiligheid.
ROTTERDAMSE INITIATIEVEN TER ONDERSTEUNING VAN INNOVATIE IN DE ZORG
Heb jij als zorginstelling een specialist nodig die jullie met raad & daad bijstaat als het gaat over het opschalen en borgen van innovaties?
Wellicht kan dit team je verder helpen!
Dit is een samenwerking tussen Bureau Zorginnovatie en de Rotterdam eHealth Agenda.
Om te komen tot een toekomstvaste inzet van beeldbelzorg, heeft DEHA de Werkplaats Beeldbelzorg ingericht. Dit is een digitale plek waar mensen met vragen over opschaling, organisatiebrede implementatie en borging terecht kunnen.
DEHA heeft in samenwerking met de Rotterdam eHealth Agenda een pool van kundige adviseurs die je verder kunnen helpen.
EXTRA SUBSIDIES VOOR DIGITALE ZORG TEN TIJDE VAN DE CORONACRISIS
Er zijn extra subsidies beschikbaar gesteld voor het aanbieden van digitale zorg. Hieronder een overzicht:
Subsidie Implementatie- en opschalingscoaching
Advies en hulp nodig voor het implementeren en opschalen van jouw innovatie? Kijk eens of deze subsidie iets voor je is.
Creatieve oplossingen aanpak coronavirus-Covid 19
Heb jij een creatieve oplossing voor de aanpak van het coronavirus en wil je in aanmerking komen voor een start- of projectimpuls? Lees de voorwaarden en dien een aanvraag in!
Extra handen
Algemene informatie voor de zorgprofessional
Hygiëne en bescherming
Contact
Hebben jullie behoefte aan scholing vanuit onderwijsinstellingen, missen jullie relevante scholing of hebben jullie suggesties?
Laat het ons dan graag weten, door te mailen naar: sam.ruesink@derotterdamsezorg.nl
De druk op de zorgprofessionals is groot. Van meerdere kanten is er vraag naar mentale ondersteuning om de (zorg)medewerkers ook op langere termijn vitaal inzetbaar te houden. In de organisaties wordt daar op diverse manieren invulling aan gegeven. Wanneer de vraag groeit en het aanbod intern niet voldoende is kan gebruik gemaakt worden van ‘extra coaching voor de zorg’. Het is daarmee een aanvulling op mentale ondersteuning die zorgorganisaties intern bieden.