werkplezier

Een jaar op kennisreis bij deRotterdamseZorg

31 mei, 2022
Netwerk

Bij bureau deRotterdamseZorg staat de medewerker centraal. We zijn een sociale werkgever die investeert in ontwikkeling van medewerkers. Daarom hebben wij een knowmad functie. Een reiziger die tijdelijk bij ons komt werken in de rol van projectleider om zijn kennis uit te breiden en andere ervaringen op te doen; kennisreizigers. Zij werken aan interessante en uitdagende arbeidsmarktprojecten bij bureau deRotterdamseZorg, terwijl ze gewoon in dienst blijven bij hun eigen werkgever. Hoe zo’n kennisreis eruitziet en wat je eraan hebt verteld Danielle Valk. Zij begon in mei 2021 aan haar kennisreis als knowmad. Lees haar verhaal over wat een jaar op uitwisseling haar gebracht heeft, wat ze leerde en wat ze weer meeneemt naar haar eigen organisatie.

“Toen ik vorig jaar bij deRotterdamseZorg begon als projectleider was ik al 20 jaar in dienst bij het Erasmus MC als adviseur Arbeidsmarktcommunicatie. Daar werk ik o.a. aan de positionering van Erasmus MC op de arbeidsmarkt en het bereiken, bewegen en aantrekken van met name schaarse zorgdoelgroepen.  

Ik kwam de projectleider vacature tegen via een oud collega op LinkedIn, ik dacht: ‘dat is leuk!’ en van het één kwam het ander. In meerdere gesprekken met deRotterdamseZorg keken we of het ook echt wat voor mij was en wat kunnen we daarin voor elkaar betekenen? Vrij snel heb ik ook mijn leidinggevende van het Erasmus MC erbij betrokken, die stimuleerde en steunde deze stap gelijk. Zij gunde het mij om een andere werkomgeving te ontdekken, nieuwe inzichten op te doen en op regionaal niveau bij te dragen aan belangrijke arbeidsmarktvraagstukken. Daar zag ik ook de winst voor het Erasmus MC in, want je komt terug met nieuwe kennis en ervaringen. 

Ik ben gestart op het thema ‘Werven en toeleiden’ n richtte mij daar met name de ontwikkeling van ontdekderotterdamsezorg.nl. Dit is in de loop van de tijd meer verbreed zodat ik als projectleider zoveel mogelijk meekreeg van deRotterdamseZorg en van de thema’s waarop we actief zijn. Het was voor mij interessant om met andere ‘takken van sport’ te maken te hebben die ik in mijn eigen werk minder tegenkwam zoals projecten binnen het thema Opleiden. Ook de verdieping op het behoud van medewerkers heb ik als een waardevolle aanvulling ervaren.

“In het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd, het was een verrijking voor mijn eigen ontwikkeling.”

Ik werd het meest enthousiast van de bijdrage die je kan hebben op de arbeidsmarktvraagstukken. Hoe werkt de samenwerking op regionaal niveau? Binnen je eigen organisatie werk je ook intensief samen, nu had ik als leerdoel om de samenwerking juist op regionaal niveau van dichterbij mee te maken en ook meer van de verschillende branches te zien. 

In het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd, het was een verrijking voor mijn eigen ontwikkeling. Je dompelt je onder in de wereld van deRotterdamseZorg en je krijgt veel mee van hoe de arbeidsmarkt zich aan het ontwikkelen is, hoe en waarom die zorgkloof er is en groeit. Je leert anders kijken naar de arbeidsmarktontwikkelingen. 

Vanuit werkdelerschap ben ik ook aan de slag gegaan bij Aafje. Om hen te helpen in hun transitie van vacature naar kandidaat gericht werven. Ik heb geleerd om in een andere rol te werken, meer op afstand, het proces begeleiden en ook de organisatieverandering weten te beïnvloeden vanuit je kennis en ervaring. Het team daarin begeleiden zodat zij er enthousiast mee aan de slag gaan en zich mede eigenaar voelen. Dan merk je hoeveel je leert in zo’n jaar en hoe je dat nagenoeg gelijk van nature gaat toepassen in je werk. Ik heb er ook heel veel zin in om dat weer toe te passen in mijn werk bij het Erasmus MC. 

Het is al een mantra geworden: Waarom doen we nou wat we doen? In mijn vakgebied zit je altijd wel op de midden- en lange termijn, maar dat gesprek ga ik met de kennis van nu op een andere manier voeren. Meer praten vanuit die arbeidsmarktontwikkeling en welke impact dit heeft op de doelstellingen van het Erasmus MC. Dat kan je door een jaar bij deRotterdamseZorg veel beter bij elkaar brengen omdat je op een andere manier met overstijgende informatie het gesprek ingaat. Ik probeer meer het verhaal te brengen dat het niet alleen een kwestie is van meer en beter, maar vooral van anders. Dus, hoe kan je anders kijken naar die arbeidsmarkt, hoe kan je anders kijken naar de inzet van capaciteit? Ik zou het dan ook iedereen kunnen aanraden om een jaar als knowmad te werken bij deRotterdamseZorg. Of je nu al een korte of lange carrière heb, je meer skills wil leren op projectleiderschap of netwerken, je kan jezelf professioneel én persoonlijk echt ontwikkelen en dat gun ik iedereen.” 

 

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.