Cover Toolbox hoe start je een leerafdeling

Nieuw! Toolbox: Hoe start je een leerafdeling?

13 december, 2022
LEREN & ONTWIKKELEN

De instroom van nieuwe zorgprofessionals kan alleen gerealiseerd worden als er voldoende begeleiding in de praktijk gegeven wordt. Juist het vormgeven van begeleiding is voor veel zorgorganisaties een uitdaging. En dat, terwijl de opdracht voor zorgorganisaties om meer op te leiden steeds urgenter wordt. Dat vraagt om anders opleiden in de praktijk, zoals gebeurt op een leerafdeling.

 

“Stevige vervlechting van theorie en zorgpraktijk, zoals gebeurt op een leerafdeling, wordt steeds belangrijker. ”

 

Wat is een leerafdeling?

Op een leerafdeling werken studenten met patiënten en cliënten op een afdeling die helemaal gericht is op het opleiden en begeleiden van studenten naar de beroepspraktijk. De studenten worden ondertussen gecoacht door gediplomeerde werkbegeleiders. Door de interactie met patiënten en cliënten leren de studenten de theorie in de praktijk toe te passen. Ook leren ze sneller en doen ze waardevolle ervaringen op.

Stappenplan

Het inrichten van een leerafdeling is voor zorgorganisaties vaak nieuw terrein. En hoe klein of groot je het ook neerzet. Het vraagt een investering in tijd, kennis, kunde, geld, maar ook zeker om betrokkenheid binnen jouw organisatie. Om organisaties op weg te helpen delen verschillende zorgorganisaties uit onze regio voorbeelden en informatie in de toolbox Hoe start je een leerafdeling?

In deze toolbox word je in 15 stappen meegenomen in het proces om te komen tot een nieuwe leerafdeling in jouw organisatie. Je vindt instrumenten op basis van ‘best practices’ die jou helpen om inspiratie op te doen en draagvlak te creëren. Ook staat het boordevol praktische voorbeelden die je op maat kunt maken en vrijwel direct kunt gebruiken. Allemaal dankzij zorgorganisaties die al aan de slag zijn met een leerafdeling. Zo helpen we elkaar verder en dragen we bij aan het kwalitatief opleiden van toekomstige professionals in de zorg.

Interesse in de Toolbox Hoe start je een leerafdeling?

Gebruik van de Toolbox Hoe start je een leerafdeling? is voor aangesloten organisaties bij deRotterdamseZorg. Heb je hem nog niet ontvangen? Vraag de toolbox dan aan via  info@derotterdamsezorg.nl

 

Aan de toolbox werkten mee:

IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en Vlietland, De Zellingen, Albeda College, Argos Zorggroep, Amphia, Curamare, Erasmus Medisch Centrum en Humanitas.

Cover Toolbox hoe start je een leerafdeling

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.