Toepasbaar én duurzaam idee wint de Rotterdamse mbo-hackathon

3 februari, 2020
LEREN & ONTWIKKELEN

Hoe stimuleren we patiënten met een beperking om meer te bewegen? Hoe kunnen we de stomaplakker efficiënt en makkelijker verwarmen? En hoe kunnen mensen in een rolstoel toch mobiel zijn met een infuuspaal? Zo’n 100 tweede- en derdejaars zorg- en techniekstudenten bogen zich in groepjes over deze vraagstukken tijdens de hackathon. Dinsdag 28 januari presenteerden zij hun prototypes en ideeën voor een vakjury.

Alle groepen lieten mooie oplossingen zien in het thema mobiliteit. Met name het gebruik van een app en de focus op de zelfredzaamheid van de patiënt kwam duidelijk naar voren tijdens de pitches.

Skippyhemd
De groep studenten van het ‘Skippyhemd’ hadden uiteindelijk het beste idee. Het ‘Skippyhemd’ is een hemd met aan de binnenkant een zakje voor een stomaplak. Door lichaamswarmte wordt de stomaplak verwarmd. Een stomaplak is een plaatje dat wordt bevestigd rond de stoma. Het plaatje wordt vervolgens tegen de huid geplakt en houdt zo de stoma op zijn plaats. Een stomaplak sluit beter aan op de huid wanneer deze wat warmer is. Zo voorkom je lekkage. Het hemd van Merino wol houdt bovendien meer warmte vast en werkt daardoor energiebesparend.

“Deze groep heeft iets functioneels bedacht. Wat bijzonder aanspreekt is de eenvoud en hoe er vanuit de toepasbaarheid is gedacht voor zowel zorgverleners als zorgvragers. Het idee ging verder dan het in kaart brengen van het probleem. Geen ingewikkelde techniek en er is ook nagedacht over de duurzaamheid van de oplossing“, aldus de jury.

Het jurypanel beoordeelde alle concepten op efficiëntie, kwaliteit en praktische inzetbaarheid om bestaande zorgvraagstukken op te lossen.

Vakjury
De vakjury bestond uit: Jacqueline Stuurstraat (directeur deRotterdamseZorg), Caroline Giezeman (projectmanager Gemeente Rotterdam Economie Life Sciences and Health 010), Timme Hovinga (innovatiemanager Conforte Innovatielab). De dag werd voorgezeten door Onno Helder (senior zorgonderzoeker en verpleegkundige Erasmus MC-Sophia).

Over de mbo-hackathon Rotterdam
De hackathon is een initiatief van de drie grote roc’s in Rotterdam. Met deze hackathon beogen Albeda Zorgcollege, Zadkine Gezondheid, Welzijn & Sport College en Techniek College Rotterdam samenwerking en innovatie te stimuleren op het snijvlak van zorg en techniek. De volgende mbo-hackathon bijeenkomsten worden bij Zadkine, locatie Benthemplein, gehouden. Daar zal ook de finale plaatsvinden op 2 april.

bron

Headerphoto: pixabay

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.