Podcast

 

De sector Zorg & Welzijn heeft, net als veel andere sectoren, te maken met personeelstekorten. Hoe komt dit? Wat wordt hier aangedaan en waar liggen nog uitdagingen? Hoe zorgen we ervoor dat zorg toegankelijk en betaalbaar blijft? Je hoort het in deze podcast van deRotterdamseZorg over de zorgarbeidsmarkt van morgen.

 

 

 

 

Aflevering 01 | Hoe hou je jonge zorgprofessionals binnenboord?

Zo’n 22% van de zorgprofessionals onder de 25 jaar verlaat binnen 2 jaar na diplomering de zorgsector. Zonde! deRotterdamseZorg heeft onderzoek gedaan naar de vertrekredenen van deze belangrijke groep werknemers. De uitkomsten van het onderzoek ‘Jonge zorgprofessionals binnenboord’ worden in deze podcast gedeeld. Onderzoeker Daniëlle Kroon vertelt over haar inzichten en licht de resultaten en aanbevelingen vanuit het onderzoek toe. Meer informatie over deRotterdamseZorg en het onderzoeksrapport vind je op www.derotterdamsezorg.nl

Luister via Spotify.

 

Aflevering 02 | Hoe maak je Rotterdam een aantrekkelijke werkstad?

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt ons ook de randvoorwaarden van werken in de zorg te onderzoeken. Welke zaken spelen mee bij het werken in de zorg in Rotterdam en kunnen reden zijn van vertrek? In het project Aantrekkelijke Werkstad werkt deRotterdamseZorg samen met de gemeente Rotterdam aan bereikbaarheid zodat zorgmedewerkers hier willen (blijven) werken en wonen. Hoor meer over de uitkomsten van ons onderzoek naar het aantrekkelijker maken van Rotterdam met focus op huisvesting, mobiliteit en bereikbaarheid.

Luister via Spotify. 

 

Aflevering 03 | ZZP of vast dienstverband? Hoe behouden we in ieder geval de zorgprofessional voor de zorg?

Jaarlijks beëindigen 10.000 zorgmedewerkers in onze regio hun contract bij zorgorganisaties. Een deel vindt werk in een andere sector. Een ander deel blijft in de zorg maar kiest voor een andere werkvorm, bijvoorbeeld via een detacheringsbureau of als zzp-er. Hoe komt dat nu? Waarom kiezen zij voor een andere constructie? Zorgorganisaties vinden het een opvallende ontwikkeling en ondervinden er nadelen van. Welke nadelen dat zijn, hoor je in deze podcast. Ook wordt de motivatie van zorgprofessionals om te kiezen voor een andere werkvorm besproken. Waar ligt de oorzaak en ligt daar misschien ook de oplossing? Daarnaast komt de veranderende wet- en regelgeving aan bod, want mag je wel een medewerker die gisteren in dienst was vandaag als zzp-er inzetten? En er wordt gekeken naar de toekomst, wat moet er veranderen? Kan de zorgsector mee met zijn tijd? Zijn we bereid mee te bewegen met de zorgprofessional van nu?

Luister via Spotify. 

 

Aflevering 04 | Hoe houden we studenten vast?

Zo’n 20% van de zorgstudenten in Nederland maakt zijn of haar opleiding niet af . Zonde! Want zorgprofessionals zijn juist zo hard nodig. Zowel zorg- als onderwijsorganisaties willen deze trend tegengaan en proberen in samenwerking te werken aan het duurzaam opleiden van de studenten, want dat zijn de zorgprofessionals van de toekomst. Inspanningen van de onderwijsinstellingen hebben effect gehad, maar juist het laatste jaar zien we weer een stijging. Genoeg reden voor zorg- en onderwijsorganisaties in deRotterdamseZorg om te onderzoeken hoe deze trend gestopt kan worden. Luister mee naar een zoektocht naar de bron. Hoe komt het dat zoveel zorgstudenten vroegtijdig hun studie verlaten? Wat moet er anders? Wat kunnen zorg- en onderwijsorganisaties doen zodat zij duurzaam opleiden? En hoe ervaren studenten hun reis naar de zorgpraktijk?

Luister via Spotify.

Aflevering 05 | Imago van werken in de zorg

Werken in de sector zorg en welzijn is leuk en waardevol. Maar dat weet niet iedereen. Door het imago van onze sector te versterken kunnen we meer mensen enthousiasmeren om in de zorg te werken. En dat is belangrijk, want de komende jaren moeten we duizenden vacatures invullen. In deze podcast hoor je wat imago nu is, ideeën over hoe we het imago kunnen verbeteren en wat er al aan gedaan wordt.

Luister via Spotify.