Conforte Innovatielab wint de Impactmakerprijs 2021!

10 februari, 2022
Netwerk

Gister is het Conforte Innovatielab officieel benoemd tot Impactmaker van 2021. Ook is de publieksprijs uitgereikt: de Bewegingmaker van 2021 is de Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding, opgezet door het HagaZiekenhuis. Tijdens de online finale werden alle tien genomineerden nog eens in het zonnetje gezet. De Impactmakerprijs, bestemd voor de organisatie die het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan het structureel terugdringen van de personeelstekorten in zorg en welzijn, werd overhandigd door Marcelis Boereboom, secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Betrokkenheid medewerkers
Nederland heeft een groeiende zorgvraag en we kunnen dat niet meer met de huidige mensen oplossen. Vaak kijken mensen dan naar technologie als wonderolie. Een koude vervanger van mensen. Het Conforte Innovatielab ondersteunt (zorg)professionals van de Rotterdamse ouderenzorg om zelf een transitie naar slimmere zorg te maken, meer werkplezier te ervaren en sterker in het werk te staan. Hiermee leveren zij een positieve bijdrage aan de kwaliteit van zorg voor de cliënt en/of bewoner en de betaalbaarheid en toekomstbestendigheid van de zorg. Het initiatief is volledig gebaseerd op de betrokkenheid van medewerkers. Eén van de belangrijkste criteria voor deelname aan de Impactmakerprijs. “Het mooie van onze aanpak is dat je de betrokken medewerkers echt ziet veranderen tot veranderaars,” vertelt Wilma van der Leeuw, programmamanager bij Conforte Innovatielab trots. “Zij zijn de feitelijke winnaars van deze prijs.”

HagaZiekenhuis winnaar Bewegingmakerprijs
De Bewegingmaker 2021 is de Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding geworden, opgezet door het HagaZiekenhuis. Ook in dit ziekenhuis kregen de IC-verpleegkundigen het meer dan druk door de coronapandemie. In antwoord hierop startte vorig jaar de pilot Leerwerkunit op de IC waarbij leerlingen ‘aan het bed’ worden opgeleid onder supervisie van IC-verpleegkundigen. De pilot beviel zo goed, dat de Leerwerkunit een vast onderdeel is geworden van de IC. “Vergeleken met anderhalf jaar geleden is de situatie compleet veranderd,” vertelt IC-verpleegkundige Sanne Vlaardingerbroek. Met deze nieuwe vorm van begeleiding kunnen er meer mensen worden opgeleid tot IC-verpleegkundigen en wordt er een positieve bijdrage geleverd aan het personeelstekort op de IC. Dit zorgt voor minder stress op de afdeling, en een fijnere sfeer binnen het team. “Ik ben er echt onwijs trots op,” aldus Frederieke Veersma, IC-verpleegkundige, praktijkopleider IC en mede-indiener van dit initiatief.

Achtergrond
De jury selecteerde tien inspirerende en impactvolle initiatieven voor de Impactmakerprijs 2021. Deze tien genomineerde organisaties hebben voorbeelden ingediend die goed vertaalbaar zijn naar andere zorg- en welzijnsorganisaties en willen hun kennis en ervaring graag delen. Actie Leer Netwerk nodigt alle inzenders van de Impactmakerprijs 2021 én 2020 binnenkort uit voor een masterclass Impact maken binnen en buiten je organisatie. Met de Impactmakerprijs, die in 2020 voor het eerst is uitgereikt, krijgen de goede arbeidsmarktideeën die er zijn in zorg en welzijn een podium en bieden de deelnemende organisaties de sector volop inspiratie rondom arbeidsmarktvernieuwing. Organisatoren van deze prijs zijn het ministerie van VWSRegioPlusV&VN en Actie Leer Netwerk.

 

Bron het Actie Leer Netwerk.

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.