Rijnmondse ziekenhuizen binden en boeien OK-personeel met regionale uitwisseling
Vanaf vandaag is het voor OK-personeel in de regio Rijnmond mogelijk om tijdelijk in een ander ziekenhuis te gaan werken en leren, met behoud van contract. Acht ziekenhuizen maken dit samen mogelijk. Uitgangspunt is OK-medewerkers boeien en binden door op deze manier te ontwikkelen en loopbaan perspectief te krijgen, waarbij tegemoet wordt gekomen aan de behoefte van de medewerkers. Een unieke samenwerking wat de uitstroom van OK-personeel in de regio vermindert.
In de operatiekamers is grote behoefte aan vaste anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en recovery verpleegkundigen. Om dit schaarse personeel te inspireren en te behouden maken de ziekenhuizen het mogelijk dat OK-medewerkers van werkplek wisselen en in andere ziekenhuizen kunnen werken en leren. Daardoor kan een OK-medewerker juist meer dynamiek vinden of aanvullende expertise opdoen in een andere organisatie met andere ingrepen. Dit sluit aan bij de behoefte in de praktijk en draagt bij aan het werkplezier en behoud van medewerkers. De duur van de uitwisseling is afhankelijk van het leerdoel en wordt per medewerker bepaald.
Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Oogziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum doen mee aan het initiatief. “Ziekenhuizen in de regio Rotterdam-Rijnmond doen er alles aan om OK-personeel te behouden,” zegt Marlies Verstuijf – Directeur Zorg IC, SEH en OK Franciscus Gasthuis en Vlietland. “We voelden allemaal de behoefte om de personele problemen op de OK gezamenlijk aan te pakken, omdat we ervaarden dat we die alleen niet meer kunnen oplossen.”
“We zetten medewerkers in hun kracht. Zij zijn immers het hart van de zorg,” zegt Jacqueline Stuurstraat – directeur deRotterdamseZorg. “Werkplezier is heel belangrijk; medewerkers die plezier in het werk ervaren verlaten de zorg niet zo snel. In deRotterdamseZorg zetten we de medewerkers centraal. De deelnemende ziekenhuizen laten zo zien dat zij echt investeren in hun eigen OK-personeel en het vakmanschap van deze professionals versterken.”
Door tijdelijk in een ander ziekenhuis te leren en werken doet de OK-medewerker nieuwe ervaringen op. “We merkten dat medewerkers de sector verlieten omdat zij weinig dynamiek in hun baan ervaarden. Juist voor die medewerkers is deze uitwisseling gestart. Zij kunnen op een veilige manier, met behoud van contract, andere vaardigheden opdoen in een ander ziekenhuis. Bovendien leer je veel over de werkwijze en cultuur. Zaken die de medewerker ook weer mee terug de organisatie in neemt. Op die manier leren we van elkaar,” aldus Eric Beekmans – OK manager Maasstad Ziekenhuis.
“Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat elke medewerker veerkrachtig en veranderkrachtig is en blijft. Door op een laagdrempelige manier in een andere organisatie ervaring op te doen dragen we hieraan bij,” aldus José Rigter –manager HRM Franciscus Gasthuis en Vlietland.
OK-medewerkers zijn positief over de uitwisseling. “Ik vond het heel leuk om een kijkje te nemen in ander ziekenhuis om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Ik was toe aan wat uitdaging en door verandering van werkplek kon ik verder met mijn leerproces om uiteindelijk een volwaardige medewerker binnen de OK wereld te zijn,” aldus Caroline Vervoorn – anesthesiemedewerker Maasstad Ziekenhuis.