Impuls op begeleiding

22 februari, 2022
LEREN & ONTWIKKELEN

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang dat we zoveel mogelijk mensen opleiden tot goede zorgprofessionals. Dit stelt hoge eisen aan manier van opleiden en de kwaliteit ervan. Goede begeleiding in de praktijk is daarbij onmisbaar om studenten klaar te stomen voor het werk in de zorg, uitval tijdens de studie te voorkomen en hen ook te behouden voor de zorg in hun verdere loopbaan. 

Toen het aantal studenten de laatste jaren enorm steeg was dat goed nieuws voor de zorg! Tegelijkertijd ontstond er ook een uitdaging: hoe vergroten we de begeleidingscapaciteit en houden we daarbij de kwaliteit van de begeleiding van deze studenten in de zorgpraktijk zo hoog mogelijk zodat zij zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op werken in de zorg? En dat met een minimale belasting van de zorgpraktijk, want er zijn al tekorten.  

Via deRotterdamseZorg en de Gemeente Rotterdam is een subsidie verstrekt waarmee 12 zorgorganisaties nieuwe manieren van opleiden en begeleiden in de praktijk implementeerde, waardoor meer studenten kunnen worden opgeleid. Het innovatievermogen, de creativiteit en de flexibiliteit die de organisaties hiermee lieten zien is prachtig.  

De organisaties tonen aan dat door anders te kijken naar begeleiding van studenten, nieuwe dingen te proberen, andere mensen in te zetten of de taken op te delen de begeleidingscapaciteit positief beïnvloed wordt. Bijkomend voordeel; vaak leidde het ook tot kwaliteitsverbetering. Een echte impuls op begeleiding dus.  

Het mooie van de samenwerking binnen deRotterdamseZorg is dat we ervaringen delen en leren van elkaar. Daarom hebben we de ervaringen gebundeld in een online magazine. Ook delen de organisaties tips en hebben we een stappenplan gemaakt die jou helpen wanneer jij en leerafdeling wilt starten. 

Voor de aangesloten organisaties komt er later een nog een toolbox. Met deze toolbox word jij geholpen om een leerafdeling te starten. In de toolbox zitten allerlei voorbeeld presentaties, een plan van aanpak en andere tools en documenten die jou helpen. 

Laat je inspireren, leer van anderen en start vandaag nog voor voldoende personeel morgen!  Lees hier het online magazine Impuls op begeleiding.

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.