Tweede sessie: lerend netwerk ‘Vrij denken over begeleiding’

24 februari, 2022
LEREN & ONTWIKKELEN

Op 15 februari heeft de tweede sessie van het leren netwerk ‘Vrij denken over begeleiding’ plaatsgevonden. Dit lerend netwerk heeft als beoogd resultaat: het ontwerp van tenminste twee (alternatieve) vormen van begeleiding die organisaties in staat stellen om met de huidige begeleidingscapaciteit een toenemende begeleidingsvraag op te vangen met minimaal gelijkblijvende kwaliteit.

In de eerste sessie eind januari zijn de stappen van begeleiding uitgepeld en hebben de deelnemers een workshop vrijdenken gekregen. In deze tweede sessie; ook wel de vrijdenkerssessie, hebben we de samenwerking gezocht met andere sectoren om te kijken wat we van hen kunnen leren en op welke nieuwe ideeën we nog komen om het tekort aan begeleidingscapaciteit in de zorg op te lossen. Met vrijdenkers vanuit o.a. het MKB, onderwijs, techniek, KLM, communicatie, de haven, VWS, commercie, de GGD en andere innovators. Met ondersteuning van deze vrijdenkers hebben we gebrainstormd aan de hand van de reframing methode voor een oplossing van onze begeleidingsproblematiek. Het is mooi om te ervaren hoe je vanuit diverse sectoren, kan samenwerken, om met elkaar te komen tot oplossingen/denkrichtingen die ook voor andere sectoren inspirerend zijn.

“Ik vond het een hele interessante sessie, nieuwe concepten die wellicht ook voor de techniek kunnen werken!” Robin Bosch (CrossOver)

“Bij mezelf bemerkte ik dat ik me met enige regelmaat verontschuldigde voor het feit dat ik geen kennis had van de processen in de zorg, maar achteraf realiseerde ik me dat dit juist een voordeel was om (nog) vrijer te denken over oplossingen voor de begeleidingsproblematiek van studenten in deze sector. En passant zie ik ook mogelijkheden voor mijn eigen bedrijf/branche waar ik me die eerder niet gerealiseerd had.” Bob Hoogstede (KLM)

De volgende sessie met de begeleidingsvernieuwers is half maart, waar we met elkaar gaan selecteren welke van alle ideeën we als meest kansrijk zien om uiteindelijk in de laatste sessie toe te gaan naar selectie en uitwerking van pilots.

Lees hier meer over het lerend netwerk ‘Vrij denken over begeleiding’.

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.