Interview: Ingrid kreeg loopbaanbegeleiding via Sterk in je Werk
Ingrid (47) kreeg loopbaanbegeleiding: ‘Bij het eerste gesprek huilde ik vooral, maar ik ben supertrots op waar ik nu sta’
Het kan iedereen overkomen: zo’n periode dat je vastloopt in je werk. Dat je even niet meer weet wat je eigenlijk wil. De Rotterdamse Ingrid Bodde (47) kan hierover meepraten. Tijdens een heftige periode stuitte ze op het begeleidingstraject Sterk in je werk*, wat haar een heleboel moois opleverde.
Na haar opleidingen Sociaal Pedagogisch Werk en Sociaal Pedagogische Hulpverlening, ging Ingrid aan de slag in de jeugdhulpverlening. Dat bleek toch niet helemaal te passen. “Vanuit invalwerk in een beschermde woonvorm ontdekte ik dat ik het leuk vond om als wooncoach in de sociale psychiatrie te werken. Hier kon ik mijn kwaliteiten in kwijt. Bij mijn werkgever volgde ik een opleiding over herstel en herstelondersteunende zorg, en vervolgens heb ik dit werk een tijd gedaan. Totdat ik vorig jaar in een oude valkuil stapte en meer werk op me ging nemen dan nodig is.”
Rouwproces
Het was een heftige periode voor Ingrid. Niet alleen op het werk, maar ook in haar privéleven. Alsof het zo moest zijn, stuitte ze via een facebookadvertentie op Sterk In Je Werk: een loopbaanbegeleidingstraject van vakvereniging CNV. Het sprak haar direct aan. “Ik meldde me aan voor de loopbaangesprekken en kwam zo in contact met mijn coach, Sarita. Tijdens ons eerste gesprek vertelde ik wat er speelde en heb ik eigenlijk alleen maar gehuild. Sarita vertelde dat ik op drie punten rouw had en dit moest verwerken. Zelf zag ik dat niet zo. Ik begreep niet waarom ik het zo moeilijk had. Het was erg fijn dat ze bij mijn rouwproces stilstond. Ze bood een luisterend oor en ik kon mijn verdriet eruit laten. Het was onderdeel van het proces. Dit moest er eerst uit voordat we verder konden.”
Beter relativeren
“Onze gesprekken waren vooral gericht op het emotionele stuk. We kwamen er al snel achter dat ik geen hulp nodig had bij eventuele sollicitaties. Het eerste gesprek was dus vooral opvang en rouw, daarna zijn we aan de slag gegaan met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Door deze oefeningen en opdrachten kwam ik weer sterker in mijn werk te staan. De gesprekken erna gingen over wat ik nu zelf wilde: is het werk wat ik doe echt wat ik wil of ben ik hier gewoon ingerold? We deden verschillende oefeningen om daarachter te komen en daarna voelde ik mij heel vrij. Door de gesprekken ben ik veel over mezelf te weten gekomen. Met deze kennis kan ik situaties nu beter relativeren en weet ik wanneer ik overprikkeld ben en daarnaar moet handelen.”
Supertrots
“Ik ben supertrots op waar ik nu sta, maar ik ben er nog niet helemaal. Het is echt een proces en dankzij de gesprekken en oefeningen voel ik mij weer mentaal sterker.”
*Sterk in je werk
Sterk in je werk is er voor iedereen die in zorg en welzijn werkt en met iemand wil praten over z’n loopbaan. Ook is Sterk in je werk er voor mensen die de stap naar zorg en welzijn (weer) willen maken, maar niet weten hoe ze dit moeten aanpakken.
Sterk in je werk, zorg voor jezelf is een persoonlijk traject. Via dit formulier kun je je aanmelden voor gratis steun van een loopbaancoach. Normaal gesproken ontmoet je je coach in het echt, maar vanwege corona gaat het nu via beeldbellen. De gesprekken gaan over wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je nodig hebt. Daarmee gaan jullie aan de slag. Je kunt ook een test maken. Omdat Sterk in je werk persoonlijk is, is het precieze traject voor iedereen anders.