Lerend Netwerk Leercultuur

14 februari, 2024
LEREN & ONTWIKKELEN

We leven en werken in een snel veranderende wereld en om mee kunnen gaan in deze ontwikkelingen is het belangrijk om te werken aan een cultuur waar ontwikkelen centraal staat. Hiermee zorgen we ervoor dat we ons richten op de toekomst, maar ook actie ondernemen in het heden om vooruitgang te boeken. De deelnemers van het lerend netwerk Leercultuur zijn met elkaar al een paar maanden onderweg. Ze zetten zich allemaal vanuit hun eigen vraagstuk in om van probleem tot oplossing, tot experiment te komen. Om toe te werken naar een veilig en inspirerende leercultuur in hun eigen organisaties. Dit gaat met een mooie ontwikkelcurve, waarbij het belangrijk is en blijft om kleine stappen te blijven zetten in de goede richting.

Deze week hadden we de vierde bijeenkomst. Hier stond de Actieleerfase “Aanscherpen & kennisdelen” centraal. Naast de verschillende werkvormen, theorie en oefeningen rondom deze fase hadden we ook een inspirerende spreker op bezoek. Jeannot van Mierlo (MoonHRM), noemt zichzelf “ZIN in ontwikkelen expert” en heeft de deelnemers in een interactieve workshop meegenomen in “Ontwikkelen van Ontwikkelen”. Want ontwikkelen is leuk! En hoe zorg je er dan voor dat iedereen het leuk vindt om zich te ontwikkelen, dat het potentieel wat in ieder zit wordt aangesproken en dat het als vanzelf gaat? Volgens Jeannot is dit één van de sleutels: “Spreek iemand aan op z’n verlangen wat er diep van binnen leeft en vergroot het eigenaarschap door de medewerker in te zetten als leervormgever!”
Op verschillende manieren zijn de deelnemers geprikkeld op de mindset van toekomstgericht ontwikkelen, waarbij je inzet op denkpatronen, eigenaarschap en inrichten. Om daarna een eerste analyse te maken voor de eigen organisatie en te kijken welke actie er “morgen” al opgepakt kan worden. Want KLEINE stappen GROOTS effect, aldus Jeannot! Met allerlei praktische handvatten en beschikbare tools rijker, gaat het lerend netwerk verder!

De komende sessies zullen de fasen van Experimenteren en Presenteren & Reflecteren nog aan bod komen om daarna met elkaar het lerend netwerk op een goede manier af te ronden.

Wil je ook eens deelnemen aan een lerend netwerk in deRotterdamseZorg en heb je hier ideeën over? Neem gerust contact op via info@derotterdamsezorg.nl

 

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.