5 vragen over het mbo

23 augustus, 2023
LEREN & ONTWIKKELEN

Het onderwijs en met name het mbo-onderwijs vormt een belangrijke schakel in het binden en boeien van (jonge) mensen aan de zorgsector. RegioPlus ging in gesprek met Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad over de prangende zaken in de relatie onderwijs en zorg.

Het is mooi interview waar onder meer de knelpunten in de begeleidingscapaciteit aan bod komen. Veel zorgorganisaties hebben moeite om personeel vrij te maken voor het begeleiden van studenten om zo de nodige praktijkervaring op te doen. Ook binnen deRotterdamseZorg hebben we veel aandacht voor dit thema. Vorig jaar brachten we nog het e-magazine Impuls op begeleiding uit over nieuwe vormen van opleiden in de zorgpraktijk.

Daarnaast wordt besproken dat er nog kansen liggen in zij-instroom trajecten. Ook dit thema heeft veel aandacht bij bij organisaties in deRotterdamseZorg. Zij-instromers zijn een kansrijke doelgroep. Het leerwerktraject Switch to Care waarin mensen met een HBO diploma in een andere sector in korte tijd worden opgeleid tot HBO verpleegkundige kent veel animo in de regio. Inmiddels worden de mogelijkheden verkend om Switch to Care uit te breiden met een mbo VIG variant.

Adnan Tekin haalt in het interview het voortijdig uitvallen van studenten aan. Een zorgelijke trend die we ook in de regio Rotterdam Rijnmond zien. Daarom wordt het thema ‘behoud van studenten’ geïntegreerd in het programma regionale stage coördinatie. Daarnaast start er een nieuw programma ‘Sterke start’ waarbij wordt gekeken naar hoe jonge zorgprofessionals na hun afstuderen beter behouden kunnen worden. Zo werken we met elkaar in de regio samen voor een zachte landing van nieuwelingen in het zorg-vak, ze beter te begeleiden en zodat ze uiteindelijk langer blijven.

Lees hier het interview van RegioPlus met Adnan Tekin.

Interview RegioPlus met Adnan Tekin

 

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.