Waarom leren innoveren? 

24 juni, 2021
VERANDEREN & VERNIEUWEN

Het is mooi om te zien dat er op zoveel verschillende plekken in de zorg en welzijn gemotiveerde medewerkers zijn die de zorg slimmer willen maken en verandering durven vorm te geven. De Health Innovation School (HIS) leert deze innovators in spé alles over co-creëren, vernieuwen en hoe je innovaties verder kunt brengen.

Deze maand is de tweede editie van de HIS Rotterdam van start gegaan. deRotterdamseZorg gaf 5 wildcards weg. De winnaars delen hun leerzame reis die ze de komende maanden met de HIS gaan maken, zodat zij andere zorgprofessionals hiermee kunnen inspireren. Dit keer vertellen zij over hun motivatie voor deelname aan de HIS.

Als onderlegger van deze tweede Rotterdamse editie van de Health Innovation School wordt de 3Dprint van deRotterdamseZorg gebruikt.  

 

Veer Opdenkamp, Praktijkbegeleider bij Erasmus MC  

“Ik hoop informatie te halen voor het voeren van effectieve campagne in de organisatie, bv. om de rol van praktijkbegeleider te kunnen versterken.
Op de afdeling waar ik werk, hematologie, ervaar ik stevige steun als praktijkbegeleider. De visie: zonder (op)leiders geen goede uitkomsten is al zeker 10 jaar gevoed en daardoor zien we nu goede resultaten op personeelsbeleid. Toch hoop ik via HIS 010 te leren wat er op dit gebied nog verbeterd kan worden, met name als het gaat om werkbegeleiding.  

Daarnaast hoop ik dat onze positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren wellicht voor een andere afdeling/ organisatie een inspiratie kunnen zijn, zoals interdisciplinair samenwerken, verpleegkundige en medisch (ondersteunende) stages krachtig neerzetten en begeleidingscapaciteit uitbreiden door slim en efficiënt op te leiden op de werkvloer.  Op persoonlijk gebied wil ik het informeel leren/ netwerken uitbreiden, mijn persoonlijk leiderschap versterken en leren om verschillende beïnvloedingstechnieken toe te passen.” 

 

Kevin Kap, Teamleider Centrale Keuken bij Ikazia Ziekenhuis  

Innovatie in de zorg is voor mij belangrijkDat is ook terug te zien in mijn innovatieve en lerend  team. Het is prachtig om elke dag weer vanuit de keuken van het Ikazia klaar te staan voor diegenen die het nodig hebben. Zodat onze gasten even de waan van de behandeling vergeten, uit kunnen kijken naar een volgend eetmoment met een geliefde en/of om weer energiek een stap voorwaarts te maken naar herstel. 

Door plaats te nemen in deze groep Innovators waar kennis en talent wordt gedeeld, wordt mijn enthousiasme opgeschud en beginnen mijn radartjes te draaien. Ik denk dat ik met mijn ervaringen op het gebied van eten en drinken, IT-projecten en jeugdzorg een goede bijdrage zal leveren aan innovatie binnen de gezondheidszorg. Ik maak graag met anderen het verschil binnen de zorg en ik sta er op dat zorggeld op de juiste wijze wordt geïnvesteerd. Met mijn ondernemende en sociale kijk op projecten maak ik een balans tussen de tactisch/strategische aspecten en de nog belangrijkere vervolgstap: de uitvoering en implementatie. 

 

Renske Meijer, AIO Reumatoloog bij Maasstad ziekenhuis  

“Voor mij begint gezondheid buiten het ziekenhuis, namelijk bij de inwoners van Rotterdam zelf. Ik verlang ernaar om letterlijk beweging op een grotere schaal in te zetten ten behoeve van de algehele gezondheid van de samenleving. Fysieke beweging verlaagt aanmerkelijk de kans op onder andere obesitas, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten, maar ook bijvoorbeeld eenzaamheid. Mijn maatschappelijke betrokkenheid, passie en ervaring voor en met de ‘bewegende mens’ komen terug in mijn werk als reumatoloog in opleiding en in mijn vrijwilligerswerk bij een sportclub. Nu ga ik met HIS een mooie uitdaging aan om mijn passie te delen op regionale niveau.” 

 

 

Lisa van Gelder, Manager Projecten en innovatie bij CuraMare   

“Het is mijn ambitie om bij te dragen een waardevol bestaan voor de ouderen van nu en de toekomst. De uitdaging waar we in de gezondheidszorg voor staan is gelaagd en kan op verschillende manieren aangepakt worden. Dat er niet één manier is, vind ik interessant. Ik ben er van overtuigd dat we op regionaal niveau vandaag al kunnen bouwen aan de zorg van morgen door onze lokale kwaliteiten te bundelen, ervaringen te delen en samen te innoveren.  Innovatie is voor mij het vinden van het missende perspectief. Met deelname aan de HIS heb ik de mogelijkheid om samen met anderen opzoek te gaan naar die perspectieven, nieuwe te creëren, elkaar te helpen, inspireren en samen te innoveren voor onze inwoners. Zelf ben ik altijd erg enthousiast over initiatieven die generatie en sector overstijgend zijn. Het lijkt me heel gaaf en leerzaam om samen met HIS deelnemers te kijken hoe we als maatschappij verantwoordelijkheid kunnen pakken om innovatief bij te dragen aan deze maatschappelijke uitdaging! Want een maatschappelijk probleem, vraagt om een maatschappelijke oplossing!”  

 

Nanda Streefkerk – Van Gelder, Gebiedsmanager bij Enver 

De aankondiging van de nieuwe editie HIS010 kon voor mij op geen beter moment komen. Op zoek naar hoe goede ideeën, om de zorg naar behoefte van de cliënt te verbeteren, de plek te geven die ze verdienen door doorontwikkeling, implementatie en borging goed en anders dan nu te organiseren. Ik hoop te leren het verschil te kunnen maken en mensen middels het geven en bieden van ruimte en vertrouwen, mee te kunnen nemen in anders denken. Met veel energie en enthousiasme hoop ik met focus en aandacht verbindingen te kunnen maken. Ik kan het namelijk niet alleen dus kijk uit naar de kennismaking met veel nieuwe mensen, de inspirators die mij zullen voeden met nieuwe inzichten in dit prachtige proces waar ik, met een wildcard, aan deel mag nemen. Dit alles maakt mij nu al dankbaar!

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.