10 genomineerden Impactmakerprijs 2021 bekend

3 december, 2021
Netwerk

In dit coronajaar zijn maar liefst 29 projecten voor de Impactmakerprijs 2021 ingezonden. Dit zijn allemaal initiatieven om de personeelstekorten in zorg en welzijn aan te pakken. Uit de inzendingen heeft de jury de tien meest inspirerende en impactvolle projecten geselecteerd. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs: de Bewegingmaker van 2021.

Genomineerden 
Voor de Bewegingmaker 2021 kan het publiek van 14 december tot eind januari 2022 stemmen via www.actieleernetwerk.nl/impactmakerprijs. De jury heeft de Impactmaker 2021 uit deze 10 projecten geselecteerd:

  1. Kleurrijk Zorgen, Aslan Consultants en Artzadvies
  2. Academische Verpleeg(t)huiszorg, Woongroep Flevoland, Zorggroep Almere en Saamborgh
  3. Buddysysteem voor nieuwe medewerkers in de thuiszorg, Allerzorg
  4. Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding, HagaZiekenhuis
  5. Anders Werken in de Zorg, project Anders Werken in de Zorg
  6. Functiecreatie in het UMC, Amsterdam UMC
  7. Jouw verhaal, onze zorg, Sherpa, Reinaerde, AxionContinu en Quarijn
  8. Harm’s Escape Room, Technologie voor Warme Zorg
  9. MBOHup, MBOHup
  10. Conforte Innovatielab, Conforte Innovatielab

Selectieproces
De tien projecten raken verschillende thema’s. Variërend van tijdsbesparing door nieuwe technologie, storytelling, diversiteit tot vermindering van uitstroom van zorgprofessionals. De jury vindt goed werkgeverschap in zorg en welzijn cruciaal. Maar alleen goed personeelsbeleid was niet voldoende om genomineerd te worden. Het gaat om structureel innoveren met samenwerking op verschillende terreinen. Bijvoorbeeld tussen zorg, welzijn en onderwijs, maar ook tussen zorgorganisaties onderling.

De jury is zeer onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. Aangenaam verrast was de jury door de vele inzendingen die afkomstig waren van verpleegkundigen. De genomineerden zijn geselecteerd op basis van o.a. verbeteringen op de werkvloer, vertaalbaarheid naar andere organisaties, medewerkersbetrokkenheid en de resultaten. Verder vindt de jury het belangrijk dat de genomineerde initiatieven echt iets veranderen op de werkvloer. Innoveren in de zorg is niet makkelijk. Vernieuwers lopen tegen weerstanden aan en moeten bestaande patronen doorbreken. Uiteindelijk helpen ze zorgprofessionals verder, maar ze hebben ook veel durf en doorzettingsvermogen nodig. Met de Impactmaker- en Bewegingsmakerprijs wil de organisatie deze vernieuwers in het zonnetje zetten.

Organisatie
De organisatoren van de Impactmakerprijs 2021 zijn het ministerie van VWS, Actie Leer Netwerk, RegioPlus en V&VN. De initiatiefnemers organiseren deze prijs vanuit hun gezamenlijke inspanningen De jury bestaat uit zes vertegenwoordigers van de vier organisatoren onder leiding van juryvoorzitter Silvia van Gaal namens Jeugdbescherming west, de winnaar van de Impactmakerprijs 2020.

 

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.