Alternatieve arbeidspropositie WorkFlow zet stappen vooruit

27 september, 2022
MODERN WERKEN EN BEHOUDEN

Na jaren van voorbereiding is de pilot van WorkFlow een feit. De Rijnmondse ziekenhuizen hebben deze zomer de laatste voorbereidingen getroffen voor de pilot. Als moderne werkgevers testen zij een nieuwe werkvorm die tussen zzp-schap en vastdienstverband in zit. Zelf regie over waar, wanneer en hoeveel je werkt mét de zekerheid van een contract, pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte. De eerste zorgprofessonial is al gestart. Ook de media vonden het alternatief dat WorkFlow biedt interessant en berichtten over WorkFlow. Lees meer over de voortgang van deze mooie samenwerking in onze regio voor het behoud van zorgprofessionals, betaalbare zorg en meer gelijkheid op de werkvloer.

Innovatieve samenwerkingsvorm
De kosten voor de inhuur van zorgprofessionals nemen toe doordat meer zorgprofessionals voor zzp-schap kiezen of via commerciële tussenpartijen werken. Deze trend maakt de zorg steeds duurder en vergroot de ongelijkheid op de werkvloer. Om deze trend te keren hebben de ziekenhuizen in Rotterdam-Rijnmond de krachten gebundeld en een innovatieve samenwerkingsvorm opgezet: WorkFlow. WorkFlow is een unieke arbeidspropositie die tussen een vast dienstverband en het werken via een detacheringsbureau of het zzp-schap in zit. WorkFlow biedt zorgprofessionals de zekerheid van een vast contract en de flexibiliteit van het zzp-schap: via het online platform bepalen zorgprofessionals zelf waar, wanneer en hoe vaak ze werken. WorkFlow voldoet aan werk- en regelgeving zoals de wet DBA waardoor er geen sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’.

Eerste Flow’er is een feit
Op 1 september ondertekende OK-assistent Natascha Boerée tijdens een feestelijke bijeenkomst als eerste zorgprofessional het Flow-contract van WorkFlow. Hiermee is een volgende stap gezet in de samenwerking van Rijnmondse ziekenhuizen om als moderne werkgevers meer zorgprofessionals inzetbaar de houden voor de hele zorgregio.

Natasja liet zich als zzp-er regelmatig inhuren door het Erasmus MC. Dat zij nu via de WorkFlow voor het ziekenhuis kan werken geeft haar meer zekerheid én flexibiliteit. Via het online platform kan zij zelf haar diensten aanklikken die zij wenst. Daarnaast is zij zich verzekerd van pensioenopbouw en inkomen bij ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid. Iets wat zij als zzp-er niet had. De vrijheid om ook in andere ziekenhuizen te werken blijft onveranderd. Via WorkFlow kan zij bij alle aangesloten ziekenhuizen in de regio werken.

“Voor een betere werk-privé balans ben ik ook het zzp-schap ingestapt, maar ik miste het om ergens bij te horen. WorkFlow is voor mij dan ook de perfecte combinatie,” vertelt Natascha. “Bovendien kan ik volledig de focus op mijn vak houden en hoef ik thuis niet nog eens de administratie te doen.”

“Ik ben onwijs trots dat we dit als ziekenhuizen in de regio samen hebben kunnen opzetten,” zegt Johanneke Mulder, Directeur Spoed, Peri-Operatief en Intensive care bij Erasmus MC. “Het is een belangrijke mijlpaal in onze samenwerking, maar we zijn er nog niet. We hebben elkaar nog keihard nodig om de betaalbaarheid en continuïteit van zorg in de regio te waarborgen. Dit vraagt van alle ziekenhuizen modern werkgeverschap, WorkFlow past daarbij.”

In de media

In de weekendeditie van Trouw op 17 september werd een artikel gewijd aan WorkFlow. Over de personele problematiek in de ziekenhuizen, de kosten en het aantrekkelijke alternatief dat WorkFlow biedt. Lees het artikel in Trouw.

 

Zaterdag 24 september noemt het AD WorkFlow als alternatief ‘voor lagere loonkosten voor de ziekenhuizen in combinatie met meer vrijheid voor de zorgprofessional’. In het artikel over het tekort aan zorgpersoneel in onze regio delen het Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia en het Franciscus Gasthuis & Vlietland hun dagelijkse worstelingen én oplossingen:

“We willen het aantrekkelijker maken om in dienst te komen. De groep die de voordelen van zzp prefereert, moeten we een alternatief bieden. Daar zijn we hard mee bezig.”

Aldus Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter FGV en deRotterdamseZorg

Lees hier het AD artikel.

Op de website www.deworkflow.nl vind je meer informatie over WorkFlow.

Vertegenwoordigers van de ziekenhuizen die aanwezig konden zijn. V.l.n.r. Lotte Woerlee van Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Suzanne Lammens van het Oogziekenhuis, Miranda Knuisting Neven van Franciscus Gasthuis & Vlietland, Sigrid van der Klooster van Erasmus MC, Flow’er Natasja Boerée, Menno Westland en Twan Verhoeven van Maasstad Ziekenhuis

OK-assistent Natasja Boerée is eerste Flow’er in WorkFlow

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.