Arbeidsmarktprognose Rotterdam Rijnmond

Arbeidsmarktprognose Rotterdam Rijnmond

23 augustus, 2022
ARBEIDSMARKTINFORMATIE

In de publicatie ‘Arbeidsmarktprognose Rotterdam Rijnmond 2022-2031’ lees je alles over de verwachtingen van de arbeidsmarkt. Wat komt er op ons af op de arbeidsmarkt zorg en welzijn? Nu, straks en later.

Wanneer je zorg nodig hebt, wil je zeker weten dat deze ook met zorg en aandacht geboden kan worden. Nu, straks en in de toekomst. Zoals
het nu lijkt komt de zorg in de regio Rotterdam Rijnmond ruim 10.000 mensen tekort over slechts 9 jaar. In 2021 is er nog gemiddeld 1 vacature per werkzoekende; in 2031 zijn dit al 4 vacatures per werkzoekende. Lees de Arbeidsmarktprognoses.

Window of oppurtunity

De komende 3 jaar bieden echter nog een klein beetje lucht. Je zou dit ook een ‘window of opportunity’ kunnen noemen. Een periode waarin we de zorg kunnen aanpassen naar een vorm waarin we die toenemende zorgvraag wel aankunnen met de hoeveelheid medewerkers van nu. Zorg waarin mensen met plezier werken, want zonder de mensen die dag in dag uit werken in de zorg zijn we namelijk nergens.

Om de arbeidsmarkt in balans te brengen is het belangrijk te weten wat er nodig is. Op basis van trends en ontwikkelingen in de zorg kunnen voorspellingen gedaan worden van hoeveel zorg er in de toekomst nodig is en hoeveel mensen er nodig zijn om die zorg te kunnen
leveren. Daarom doet deRotterdamseZorg eenmaal per jaar een arbeidsmarktprognose. De arbeidsmarktprognose Rotterdam Rijnmond is gebaseerd op de informatie uit het Prognosemodel Zorg en Welzijn. Trends en ontwikkelingen, ook op het gebied van innovatie, zijn al meegewogen in de berekeningen. Deze cijfers laten dus de verwachting zien van de personeelstekorten wanneer we blijven doen wat we nu doen en met de ontwikkelingen die er de komende jaren naar verwachting worden doorgevoerd.

Samen werken aan toekomstbestendige zorg

In deze publicatie wordt ingegaan op de tekorten in het werkgebied van Rotterdam Rijnmond; het werkgebied omvat de zorgkantoorregio’s Rotterdam, Zuid-Hollandse Eilanden en Rotterdam-Krimpen/Capelle. Hoewel deze nieuwe prognoses een zorgelijk beeld schetsen met grote personeelstekorten in de toekomst, zijn ze vooral heel helpend. Door deze prognoses kunnen we nu (nog) ingrepen doen waardoor we kunnen voorkomen dat deze voorspellingen uitkomen. Dat is ook waar zorg, onderwijs en de Gemeente Rotterdam, onder regie van
deRotterdamseZorg met de RAAT+DAAD 3.0 aan werken. In dit actieplan staat wat partijen gezamenlijk en afzonderlijk doen om de tekorten in de zorg in de regio terug te brengen. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige zorg.

Heb je vragen over de arbeidsmarktprognose Rotterdam Rijnmond? Neem dan gerust contact op met Carolien Hoogstede.

Headerphoto: Arbeidsmarktprognose Rotterdam Rijnmond

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.