VARleden verstevigen zeggenschap met ontwikkeltraject

28 oktober, 2021
MODERN WERKEN EN BEHOUDEN

Het regionale V(V)/PAR netwerk – ken jij het al? Iedere twee maanden komen ambitieuze zorgprofessionals uit de regio samen om kennis vanuit hun eigen organisatie met elkaar te delen. Zij delen knelpunten waar zij of collega-zorgprofessionals tegenaan lopen tijdens het uitvoeren van hun vak en in hun rol als V(V)/PAR lid. Én wisselen tips uit over hoe je als vertegenwoordiger van zorgprofessionals kan adviseren over beleid in de organisatie die goed aansluit bij de praktijk. deRotterdamseZorg faciliteert dit netwerk om de zeggenschap van zorgprofessionals, die cruciaal is in het behoud van zorgprofessionals, te verstevigen.

Ontwikkeltraject

Toen de zorgprofessionals uit het netwerk aangaven dat ze behoefte hadden om hun zeggenschap te vergroten vanuit de V(V)/PAR, heeft deRotterdamseZorg i.s.m. het project Merkbaar Beter een Ontwikkeltraject opgesteld. Adriana Janssen* van Lelie Zorggroep was één van de deelnemers: “Ik leerde hoe je de VAR binnen de organisatie op de kaart zet en hoe je het samenspel tussen de VAR en je collega’s kan verbeteren. En ook duidelijk werd: bestuurders en zorgprofessionals hebben elkaar nodig. En heb lef! Dus wees hard op de inhoud, maar zacht op je relatie.” En zoals Wietske Vrijland, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis het mooi verwoorde in de sessie over het samenspel tussen de V(V)/PAR en de bestuurder: “Het gesprek tussen de VAR en de bestuurder is er een die je voert vanuit een ander perspectief, niet vanuit een ander niveau.”

Belang van zeggenschap

Dat zeggenschap cruciaal is voor het behoud van zorgprofessionals, is duidelijk. Rapporten van o.a. de SER en de commissie Werken in de Zorg benoemen het allemaal. deRotterdamseZorg is gedreven om de zorgprofessionals centraal te stellen in de uitdagingen op de arbeidsmarkt en in de gesprekken over de zorg van de toekomst. Dat begint met een eerlijke dialoog, zoals ook plaatsvond tijdens het arbeidsmarktcongres: Missie Zorg 010, de zorg voor altijd anders.

Met elkaar verder

Het regionale V(V)/PAR netwerk blijft ontwikkelen en zal vanaf nu steeds nauwer samenwerken met deRotterdamseZorg, om ook in regionale projecten m.b.t. de arbeidsmarkt het advies van zorgprofessionals mee te nemen zodat projecten goed aansluiten bij wat er nodig is.

Bekijk hier de tips en adviezen van Wietske Vrijland, lid raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis.

*Bron: V&VN

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.