VerN!EUWert Els en HIS deelnemer Moniek vertellen over de LVeeeBeeeee(ert)
Tijdens de campagne Word verN!EUWert is iedereen uitgedaagd om een goed idee in te zenden, om anders en slimmer te werken. Met aandacht voor ontwikkeling, technologie en op een innovatieve manier te kijken naar de invulling van zorg en werk. Zo houden we zicht op de mogelijke technische en sociale innovaties om medewerkers voor te bereiden op de zorg van de toekomst.
In januari zijn uit de 15 finalisten, 5 winnaars gekozen die een prijs van €10.000,- hebben ontvangen om hun ideeën te realiseren.
Els Hijlkema, werkzaam bij Pameijer won met haar idee ‘LVeeeBeeeee(ert)’, een visuele informatievoorziening voor volwassenen met de diagnose Licht Verstandelijke beperking (LVB). Het idee voorziet in de behoefte aan duidelijke, visuele informatie voor volwassenen met de diagnose LVB die voor hen zelf inzichtelijk is op het moment dat zij zelf uitkiezen i.p.v. dat zij voor informatie afhankelijk zijn van een hulpverlener. Nu beschikbare informatie is vooral gericht op de problematiek van jongeren met LVB, voor volwassenen is dit nauwelijks te vinden. Zeker als zij net de diagnose hebben gehad is dit een onzekere periode in hun leven en met deze informatie kunnen zij inzicht krijgen in wat LVB voor hun leven zou kunnen betekenen.
Collega Moniek Hamer heeft via Pameijer dit idee meegenomen naar de Health Innovation School (HIS) om daar met andere deelnemers (Elzo Niemeijer, Romy van Kuijk en Annelies Nijhuis) van andere organisaties het idee verder te brengen. We spraken ze over de ervaringen als Word verN!EUWert en de Health Innovation School en hoe het winnen van de prijs heeft bijgedragen aan de uitrol van het project.
“Door het winnen van de Word verN!EUWert prijs is er meer bewustwording over de problematiek rondom informatievoorziening voor volwassenen die de diagnose licht verstandelijk beperking hebben gekregen,” vertelt Els. “Het creëert niet alleen bewustzijn bij een groter publiek, maar het maakte ook dat we er aandacht voor hadden om het mee te nemen naar de HIS,” zegt Moniek.
Het eerste idee van de LVeeeBeeeee(ert) was om een visuele tool te maken. Door de inzet van de HIS groep is er een nu een veel uitgebreider concept, de LVB Box. “Deze box is gevuld met informatievoorziening voor mensen met de diagnose LVB. Hieraan zit een hulpverlener gekoppeld die hen laat kennismaken met de producten in de LVB Box, waar ze er daarna zelf mee aan de slag kunnen”, vertelt Els.
“Het proces is niet heel soepel gegaan en corona heeft er ook voor gezorgd dat er toch minder tijd en aandacht voor was”, vertelt Els. Moniek vertelt, “Het heeft van alle kanten gekraakt en geschuurd, maar er ligt wel een plan. We hebben ons idee gepresenteerd aan meerdere bestuurders van o.a. Pameijer en Enver en een AVG-arts (Arts Verstandelijke Gehandicapten). Ze zijn allemaal erg Enthousiast. Er zijn zelfs mensen die het idee dat er nu ligt adopteren en er mee verder gaan. Dit enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat we als groep van de HIS gaan nadenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het wel voortgang krijgt. Er ligt nog steeds prijzengeld op de plank bij Els wat we kunnen gebruiken om het een vervolg te geven. Er moet bijvoorbeeld nog veel meer onderzoek gedaan worden. Eerst gaan we nu goed kijken wie we erbij kunnen betrekken om het verder te brengen.” Els voegt toe, “Er is kennis vereist die wij niet hebben.”
Moniek vertelt, “We hebben vooral tijd nodig en we moeten het blijven vasthouden.” Tot slot vertelt Els, “We moeten onszelf ook deze tijd gunnen. Ik heb vooral geleerd om het uit handen te geven en los te laten. Het is mooi om te zien hoe je idee groeit als je er samen met anderen mee aan de slag gaat!”
Bekijk hier de Word verN!EUWert Pitch van Els.