Zorg en onderwijs leiden samen sneller verpleegkundigen op met leerwerktraject Switch to Care

15 mei, 2023
WERVEN & TOELEIDEN

Na slechts twee jaar en acht maanden zijn de eerste verpleegkundigen van leerwerktraject Switch to Care afgestudeerd. Ze zijn volledig opgeleid en direct inzetbaar op de werkvloer. Switch to Care is de enige opleiding die zo snel HBO-verpleegkundigen opleidt. Een reguliere HBO-opleiding Verpleegkunde duurt namelijk vier jaar. Op dinsdag 25 april namen negen studenten hun diploma in ontvangst. Bij deze eerste lichting waren geen afhakers. Iedereen die met de opleiding begon, heeft ‘m afgemaakt. En dat terwijl volgens CBS-cijfers in Rotterdam-Rijnmond zo’n 20 procent van de HBO Verpleegkunde-studenten voortijdig stopt.

Japke Schreuders (34) en Naomi Otterspeer (27) deden mee aan de pilotgroep. Twee weken geleden ontvingen zij in de Rotterdam Science Tower hun diploma. Japke gaat na een welverdiend weekje vrij direct aan de slag bij het Maag-, Darm- & Levercentrum (MDL) in het Franciscus Gasthuis. Dat was haar laatste leerwerkplek. “Ik ben er op zich wel klaar voor, maar ik vind het wel heel spannend. Je hebt nu wel echt de verantwoordelijkheid.”

 

Personeelstekort vraagt om slimheid
Switch to Care is ontwikkeld door zorgorganisaties in Rotterdam-Rijnmond (Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia ziekenhuis, Maasstad ziekenhuis, Antes, Rijndam revalidatie, Van Weel Bethesda ziekenhuis), deRotterdamseZorg en de Breederode Hogeschool. De instellingen ontwikkelden gezamenlijk dit leerwerktraject omdat de personeelstekorten in de zorg hoog zijn. “Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om slimme oplossingen”, zegt Marlies van Vianen, programmamanager bij deRotterdamseZorg. “Daarom zijn we in ons samenwerkingsverband op zoek gegaan naar nieuwe manieren van opleiden. Hieruit is Switch to Care ontstaan, een korte HBO-V opleiding speciaal voor zij-instromers, ofwel carrière switchers. De studenten van Switch to Care zijn dus sneller inzetbaar voor zorgorganisaties. Maar ook al tijdens de opleiding zijn de studenten aan de slag op de werkvloer.

 

Carrièreswitch
Wie al een diploma en werkervaring in een ander werkgebied heeft, kan solliciteren voor het Switch to Care-traject. Naomi: “Ik was fysiotherapeut, maar ik had er niet veel plezier meer in. Dat kwam doordat je in je eentje werkt en elke dag van acht tot vijf, elke dag hetzelfde. Ik miste uitdaging.” Japke zat in een soortgelijk schuitje: “Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en daarna nog mijn lesbevoegdheid gehaald, maar het werken voor de klas sprak me toch niet echt aan. Daarna heb ik kantoorwerk gedaan. Ik ben op zoek gegaan naar iets anders omdat ik geen voldoening haalde uit mijn werk. Ik wilde meer met mensen doen. Iets zinvols doen binnen de maatschappij.”

 

Gemotiveerde studenten
De Switch to Care-studenten staan vanaf dag één al met de poten in de spreekwoordelijke klei, vertelt Japke. “Ik vond het een pittig traject, want je propt toch vier jaar in twee jaar en acht maanden. Maar wat ik fijn vond, is dat je alles wat je leert direct toepast. Want vanaf de eerste dag werk je al in een ziekenhuis. Ook is het natuurlijk fijn dat de opleiding lekker kort is. Een HBO van vier jaar had ik in deze fase van m’n leven, met een gezin en kinderen, niet gedaan. Bij dit traject zit je al snel op de helft en dan kun je het net zo goed afmaken.”

Naomi: “Ik heb hiervoor gekozen vanwege de korte duur, maar het was wel buffelen. Je had één dag les en je kon kiezen of je daarnaast 24 of 28 uur wilde werken. Ik heb voor 28 uur gekozen en die in het Maasstad Ziekenhuis gewerkt op vier verschillende afdelingen. Het salaris is een ander pluspunt. Je wordt één schaal lager ingedeeld dan verpleegkundigen met een diploma. Dat is prima. En fijn voor als je bijvoorbeeld al een gezin hebt en geen salaris kunt missen vanwege een studie.”

 

Aan het bed staan
Voorlopig ziet Japke zich wel een aantal jaar ‘aan het bed staan’. “Ik wil de komende jaren in elk geval in de verpleging werken. Ik wil er echt goed in worden en veel ervaring opdoen. Uiteindelijk wil ik heel graag nog een vervolgopleiding doen. Een specialisatie of master.”

Naomi is aangenomen op de afdeling neurologie in het Maasstad Ziekenhuis. “Dat specialisme sprak me aan omdat ik als fysiotherapeut ook met mensen met een hersenbloeding heb gewerkt. Dus er is toch nog een bruggetje met mijn vorige werk. Ik denk niet dat ik lang als algemeen verpleegkundige blijf werken. Ik heb ambities om me verder te specialiseren, maar ik zou wel altijd in het ziekenhuis willen blijven werken.”

 

Over Switch to Care
Na de pilotklas van Japke en Naomi zijn nog 3 klassen gestart met ongeveer 20 deelnemers. Er is veel animo voor het leerwerktraject. Gemiddeld solliciteren zo’n 60 mensen voor de 20 opleidingsplekken. Vanwege de positieve resultaten van Switch to Care wordt er in de regionale samenwerking een zij-instroom voor MBO Verzorgende IG ontwikkeld in het komende jaar.

 

Bron: Leerwerkakkoord. Switch to Care is mede tot stand gekomen met financiering vanuit het Leerwerkakkoord Zorg waarin overheid, onderwijs en bedrijfsleven uit de arbeidsmarktregio Rotterdam – Rijnmond hun krachten bundelen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de regio. 

Headerphoto:

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.