Lerend netwerk Digivaardig in de Zorg

Om aan de zorgvraag van de toekomst te kunnen voldoen speelt, naast voldoende gekwalificeerd zorgpersoneel, ook technologie een belangrijke rol. Dat vraagt om medewerkers die kunnen omgaan met die technologie,’ een digivaardige medewerker’.  Van zorgprofessionals worden skills en competenties gevraagd die niet iedere zorgprofessional geleerd heeft.  Om ervoor te zorgen deze   zorgprofessional aangesloten blijft bij deze nieuwe ontwikkelingen zijn digicoaches benoemd. Een digicoach is een zorgprofessional die de taak heeft om zijn/haar collega’s te ondersteunen in het vergroten van hun digitale vaardigheden. Een geduldige, coachende en digitaal en didactisch vaardige medewerker die veiligheid creëert voor de digitale starter, de leervraag verheldert, leermiddelen zoekt en collega’s ‘on the job’ coacht om stap voor stap vaardiger te worden. In verschillende zorgorganisaties zijn deze digicoaches werkzaam.

Om regionale samenwerking op het thema digivaardig binnen de zorg te faciliteren, inspireren en aan te jagen is het lerend netwerk Digivaardig in de Zorg is opgezet door de IT-Campus en deRotterdamseZorg,   

Drietal sessies
Het lerend netwerk zal plaats vinden in de periode april – december 2023 en zal bestaan uit een drietal sessies voor digicoaches en projectleiders van de zorgorganisaties zorg en welzijn uit de regio Rijnmond. In het netwerk zullen verschillende methodes, zoals re-framing, multidisciplinair samenwerken en vrijdenken, worden gebruikt om te komen tot het aanjagen en inspireren van elkaar rondom het thema digivaardig.  

Na afronding van elke sessie, zullen de organisaties zelf aan de slag gaan met de opgedane inzichten en ideeën. Iedere organisatie in haar eigen tempo. Daar waar de ene organisatie op zoek zal gaan naar intern draagvlak voor een idee, zal binnen een andere organisatie al bijvoorbeeld een pilot worden uitgerold.  

Om onderlinge uitwisseling te stimuleren en inspiratie te bieden, zal er in de komende periode ook een stap worden gezet in het delen van informatie middels een regionaal platform, in samenwerking met de IT-Campus.  

Conclusie en hoe nu verder?
De deelnemende organisaties zullen middels korte enquêtes en in gedeeld eigenaarschap samen verder vormgeven aan het lerend netwerk rondom het thema digivaardig.
In de bijeenkomsten die in september 2022 plaats hebben gevonden, bleek het heel ‘behulpzaam’ en ‘prettig’ om andere collega’s, die zich bezighouden met het thema Digivaardig, te ontmoeten en om samen tot inzichten te komen. In samenwerking met de IT-Campus en aangesloten zorg- en welzijnsinstellingen zal het Lerend netwerk verder worden vormgegeven.
Ook zal deRotterdamseZorg landelijk aangehaakt blijven bij ‘best practices’ uit andere regio’s. Waar mogelijk worden bedachte ideeën en toepassingen uit het landelijke netwerk ook met het lerend netwerk gedeeld en eventueel getoetst en beoordeeld.  

Contact
Wil je meer informatie over deelname aan het lerend netwerk Digivaardig in de zorg? Neem dan contact op met Lotte Woerlee. 

Vernieuwd E-zine
Ook is er recentelijk een vernieuwde versie van het online magizine ‘Digivaardig in Zorg’ uitgebracht.
In het E-zine Digivaardig in de zorg vinden staf-medewerkers en HR-professionals tips, inspiratie en handvatten om aan de slag te gaan met digitale vaardigheden binnen hun organisatie.
Zo delen verschillende organisaties die al aan de slag zijn met digivaardigheid, ervaringen en tips over hoe je jouw organisatie digitaal vaardiger kunt maken. In 6 praktische stappen leggen we uit hoe je tot een aanpak kunt komen en welke visie daarachter zit. Ook lees je in het magazine interessante onderzoeksresultaten, leggen we uit wat digivaardigheid te maken heeft met de wendbaarheid en veranderkracht van zorgprofessionals, vind je er de visie vanuit onderwijs en reiken we handvatten aan rondom de financiële mogelijkheden. 

Je kunt het e-zine hier lezen.

Headerphoto:

MEER PROJECTEN IN ONTWIKKELING

LEREN & ONTWIKKELEN
21 mrt 2023

VR-verkenning

Het project VR-verkenning komt voort uit het traject ‘Vrij denken over begeleidi …

LEREN & ONTWIKKELEN
21 mrt 2023

Inzichtenonderzoek jonge zorgprofessionals

Momenteel is er een hoge uitstroom onder jonge zorgprofessionals, daarom is er b …

MODERN WERKEN EN BEHOUDEN
23 jan 2019

Programma FLEX+

Flexibilisering van arbeid, met een gezonde verhouding tussen vast en flexibel p …

MODERN WERKEN EN BEHOUDEN
25 mei 2021

Regionaal VAR netwerk Rotterdam – Rijnmond

Verpleegkundigen en verzorgenden behouden voor de zorg door het vergroten van ze …

Elke maand zien hoe we samenwerken? Geef je op voor de nieuwsbrief.